ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που είναι αφιερωμένος διεθνώς στην ενημέρωση και την πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού. Πρόκειται για μία νόσο που την ακούμε ολοένα και πιο συχνά, το πιο σημαντικό όμως είναι πως η πρόληψή της είναι στα χέρια μας.  Συγκεκριμένα όσο πιο γρήγορα γίνει η διάγνωση του καρκίνου του μαστού σε αρχικό στάδιο, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες πλήρους ίασης.

Διάβασε παρακάτω όσα πρέπει να έχεις στο νου σου για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

 • Η αυτοεξέταση είναι ιδιαίτερα σημαντική και γι’ αυτό πρέπει να κάνεις ψηλάφηση του στήθους σου κάθε μήνα μεταξύ της 8ης & 10ης μέρας του κύκλου σου. Αν τυχόν παρατηρήσεις οποιαδήποτε αλλαγή σε κάποιο μαστό-κάποιο ογκίδιο, όψη φλοιού πορτοκαλιού, έκκριση από τη θηλή, οποιαδήποτε αλλαγή στο χρώμα ή την υφή της επιδερμίδας, δεν πανικοβάλλεσαι αλλά ενημερώνεις άμεσα τον μαστολόγο σου.
 • Η υγιεινή διατροφή είναι σίγουρα «το άλφα και το ωμέγα» για καλύτερη υγεία. Φρόντισε λοιπόν να καταναλώνεις, ακόμα κι αν δεν σε ξετρελαίνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς, αντιοξειδωτικά (πράσινο τσάι, μπρόκολο, κουνουπίδι, σπανάκι, βατόμουρα, ντομάτες) & περιόρισε την κατανάλωση κρέατος.
 • Πρέπει να προσέχεις το βάρος σου και τις απότομες αυξομειώσεις βάρους καθώς σύμφωνα με τις μελέτες η παχυσαρκία αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.
 • Η γυμναστική και κάθε μορφή φυσικής δραστηριότητας προστατεύει σε μεγάλο βαθμό από την συγκεκριμένη νόσο. Ακόμα κι αν βαριέσαι το γυμναστήριο, μια καλή πρόταση είναι το έντονο περπάτημα σε καθημερινή βάση, ενώ μπορείς να βρεις τον τύπο άσκησης που σου ταιριάζει στις εναλλακτικές μορφές γυμναστικής όπως είναι η Yoga, η Pilates, η Zumba, το Tae Bo, ο χορός.
 • Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι το αλκοόλ ενοχοποιείται για την εμφάνιση για της νόσου. Προσπάθησε λοιπόν να περιορίσεις την κατανάλωσή του σε 2-3 ποτήρια την εβδομάδα και να προτιμάς ποτά χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ όπως είναι το κρασί και η μπύρα.
 • Πες όχι στο κάπνισμα! Πρόκειται για μια συνήθεια με βλαβερές συνέπειες για τον οργανισμό μας που συνδέεται με διάφορες ασθένειες. Προσπάθησε λοιπόν να το κόψεις, μιας και η διακοπή του μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο να προσβληθείς από καρκίνο του μαστού.
 • Σε ό, τι αφορά το κληρονομικό ιστορικό, ένα σχετικά μικρό ποσοστό καρκίνων του μαστού αποδίδεται στην κληρονομικότητα. Παρόλα αυτά, αν υπάρχει πρόσωπο στην οικογένειά σου που έχει νοσήσει, επιβάλλεται να προσέχεις περισσότερο την υγεία του στήθους σου. Γι’ αυτό συμβουλεύσου τον γιατρό σου για τις εξετάσεις που πρέπει να κάνεις και την συχνότητά τους.
 • Προσπάθησε να μην αγχώνεσαι! Ως γνωστόν το στρες βλάπτει, αφού μπορεί να μας προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας ή να επιδεινώσει τα ήδη υπάρχοντα. Φυσικά εύκολα το λες, αλλά σίγουρα είναι δύσκολο ν’ αντιμετωπίζεις το άγχος σου μέσα στην απαιτητική καθημερινότητα. Γι’ αυτό μοιράσου ό, τι σε απασχολεί με άτομα που εμπιστεύεσαι, βγες έξω με τους φίλους σου και φρόντισε να βρίσκεις πάντα λίγο χρόνο για τον εαυτό σου κάνοντας πράγματα που σε χαλαρώνουν και σε διασκεδάζουν.
http://mumsgrapevine.com.au/2016/11/pregnancy-breast-changes/
 • Να είσαι συνεπής στις ιατρικές εξετάσεις που σου συστήνει ο γιατρός σου να κάνεις. Η ψηλάφηση από τον μαστολόγο, το υπερηχογράφημα μαστών, η μαστογραφία και η ψηφιακή μαστογραφία συμβάλλουν στο να εντοπιστεί εγκαίρως οποιαδήποτε αλλοίωση. Η ψηφιακή μαστογραφία είναι μάλιστα η πιο σύγχρονη και αξιόπιστη μορφή μαστογραφίας με πολλά πλεονεκτήματα αφού έχει την δυνατότητα να διακρίνει και τα πιο μικρά ευρήματα μαστογραφικού ενδιαφέροντος ενώ στη συγκεκριμένη εξέταση είναι πολύ μικρότερη η δόση ακτινοβολίας που χρησιμοποιείται συγκριτικά με την απλή μαστογραφία.
 • BRCA1 & BRCA2 είναι τα γονίδια που ενοχοποιούνται για εμφάνιση καρκίνου του μαστού σε γυναίκες όπου τα συγκεκριμένα γονίδια φέρουν μετάλλαξη. Πριν Η προληπτική διπλή μαστεκτομή της Angelina Jolie είχε προκαλέσει αίσθηση, όμως γυναίκες με μετάλλαξη σε αυτά τα γονίδια έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο μέχρι την ηλικία των 50 και 87% μέχρι την ηλικία των 75. Η απόφαση της διάσημης ηθοποιού απέδειξε ότι ο γονιδιακός έλεγχος δεν είναι ταμπού, αλλά είναι ένας ακόμη τρόπος πρόληψης της ασθένειας. Αν χρειάζεται ή όχι να κάνεις την συγκεκριμένη εξέταση, θα το αποφασίσεις μαζί με τον γιατρό σου.
25/10: Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού
 • Για τις θηλάζουσες μανούλες, πρέπει αφού αποθηλάσετε ν’ αφήσετε τους μαστούς να ξεκουραστούν για 2-3 μήνες και έπειτα ένας υπέρηχος μαστών και φυσικά μια επίσκεψη στον γιατρό σας, απλά επιβάλλονται. Αν ανήκετε σε αυτές που θηλάζουν για αρκετά μεγάλο διάστημα (μέχρι και χρόνια), τότε πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να ελέγχετε το στήθος σας κάνοντας υπερήχους μαστών. Ο υπέρηχος δεν έχει ακτινοβολία και έτσι δεν μπορεί να βλάψει ούτε εσάς, ούτε το μητρικό γάλα ούτε φυσικά το μωρό σας.

Υπάρχουν πολλοί σύλλογοι που κάνουν αξιόλογο έργο στον αγώνα για την ενημέρωση, την πρόληψη και την αντιμετώπιση της νόσου όπως  είναι το «Άλμα Ζωής» (Σύλλογος Γυναικών με καρκίνο Μαστού ν. Θεσσαλονίκης www.almazois.gr). Μπορείς ακόμα να μάθεις σημαντικά στοιχεία στο www.cancer-society.gr (Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία), www.oekk.gr (Όμιλος εθελοντών κατά του καρκίνου «Αγκαλιάζω»), www.exem.gr  (Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Μαστού), www.bestrong.gr (MKO Φίλων του καρκίνου).

Ο γνωστός σχεδιαστής Δούκας Χατζηδούκας σχεδίασε για ακόμα μία φορά ένα ροζ βραχιόλι με σκοπό την ενίσχυση του αγώνα ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού του συλλόγου «Άλμα Ζωής». Μπορείς αν θες να το προμηθευτείς και εσύ από καταστήματα καλλυντικών. Είναι για καλό σκοπό!

Ευχή μας είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση για τα θέματα του καρκίνου του μαστού, να υπάρχουν κάθε μέρα. (ALMA ZOIS)

Μην ξεχνάς λοιπόν…

Αγαπάμε τον εαυτό μας, τον προσέχουμε και δεν αμελούμε τις προληπτικές εξετάσεις μας σε καμία περίπτωση.

Φιλιά πολλά,

Μαρίνα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.