

Μεγαλώνουν τόσο γρήγορα τα μωράκια μας και να εκεί κοντά στα 2,5 έρχεται η στιγμή να ξεφορτωθούμε τις πάνες και να μάθουμε στα μικρά μας να χρησιμοποιούν την τουαλέτα. Στιγμή για την οποία οι περισσότεροι γονείς λίγο προβληματιζόμαστε για το πως θα τα καταφέρουμε, ενώ αρκετοί σχεδόν αγχωμένα ψάχνουν την πιο σωστή, την πιο αποτελεσματική, την πιο γρήγορη μέθοδο (υπάρχει άραγε?) ν’ απαλλαγούν από την πάνα.
Σε αυτό το post θα μοιραστώ μαζί σας τι έκανα εγώ με τη μικρή μου όταν πέρυσι το καλοκαίρι ήμασταν σε αυτή τη φάση…! Διάβασα και εγώ τότε διάφορα, μίλησα φυσικά με τον παιδίατρο μας, ρώτησα φίλους που το είχαν ήδη πετύχει και από τον καθένα όπως φαντάζεστε άκουσα και κάτι διαφορετικό…!
Τι έκανα τελικά?
Την επιχείρηση Τουαλέτα…! Γιατί γιογιό μια φορά δεν αγόρασα. Και αυτό γιατί είχα ακούσει αρκετές περιπτώσεις που πολλά παιδάκια πήγαν εύκολα στο γιογιό, αλλά καθόλου εύκολα από το γιογιό στην τουαλέτα και έτσι αποφάσισα να μάθω στην Έλλη κατευθείαν την τουαλέτα και τη χρήση της 😉
Πολλοί λένε ότι το μωρό τους φαινόταν έτοιμο να βγάλει την πάνα, γιατί ήδη δεν την ανεχόταν πολλές ώρες ή μόλις λερωνόταν, ζητούσε αμέσως να το αλλάξουν. Εγώ στη μικρή μου τέτοιες ενδείξεις δεν είχα, παρόλο αυτά καλοκαίρι ήταν που σίγουρα ενδείκνυται σαν εποχή, θα ξεκινούσαμε και παιδικό σταθμό τον Σεπτέμβρη όπου ήθελαν τα παιδάκια να έχουν καθαρίσει, οπότε ήταν ό, τι έπρεπε για να το επιχειρήσω τουλάχιστον.
Η επιχείρηση τουαλέτα…
άρχισε λοιπόν με μένα και την Έλλη στα μαγαζιά ώστε να επιλέξει η ίδια τη θεσούλα τουαλέτας (καθισματάκι λεκάνης). Διάλεξε μια τέλεια φουξ με τη Minnie και αγοράσαμε ακόμα ένα σκαμνάκι για να μπορεί ν’ ανεβαίνει.
Τέλος, πήραμε σετάκια με βρακάκια ,πολύ όμορφα με Frozen, Minnie & Peppa που της αρέσουν πολύ.
Εννοείται πως σε όλη αυτή τη διαδικασία επιλογής/αγοράς ήμουν πολύ ενθαρρυντική και έδειχνα μεγάλο ενθουσιασμό 🙂
Επόμενο βήμα…?
Άρχισα να λέω τη γνωστή ιστορία! Δηλαδή πόσο πολύ έχει μεγαλώσει και πως σαν κοριτσάκι πια πρέπει να πηγαίνει τουαλέτα όπως κάνουμε εμείς οι μεγάλοι και να μην φοράει πάνα όπως τα μωράκια. Της τόνιζα πως το μόνο που πρέπει απλά να κάνει είναι μόλις θέλει να κάνει τσισάκια, να μου το πει για να πάμε αμέσως στη θεσούλα της στην τουαλέτα. Την ιστορία αυτή βέβαια την είπα ΠΟΛΛΕΣ φορές… ξανά & ξανά 😛
Της έφτιαξα κιόλας ένα χαρτί με κουτάκια και τις ημέρες της εβδομάδας, το οποίο το κολλήσαμε στον τοίχο, της έδωσα και ένα σωρό αυτοκόλλητα λέγοντάς της πως κάθε φορά που πάμε τουαλέτα, θα κολλάει όποιο αυτοκόλλητο της αρέσει-κλασικό κολπάκι και στη μικρή μου έπιασε μια χαρά!

Τις πρώτες 2 μέρες…
τα αποτελέσματα ήταν μάλλον απογοητευτικά 😦 Η μικρή μπορεί να φαινόταν ενθουσιασμένη με τη θεσούλα της στην τουαλέτα, δεν είχε κάτσει όμως ούτε για μια στιγμή και αντ’ αυτού είχε κατουρήσει όλο το σπίτι (και το μπαλκόνι!). Η αλήθεια παρότι γενικά έχω υπομονή, έπιασα τον εαυτό μου να μην έχω και τόση στη συγκεκριμένη φάση. Έτσι άρχισα να σκέφτομαι διάφορα: από το ότι δεν είναι ακόμα έτοιμη να βγάλει η μικρή την πάνα μέχρι ότι η ιδέα μου για μετάβαση απευθείας στην τουαλέτα αντί για γιογιό δεν είναι και η καλύτερη.
Επέμεινα όμως και την 3η μέρα, είχαμε κάποια ‘πρόοδο’: πάλι λέρωνε παντού, αλλά τουλάχιστον αφού κατουρούσε, μου έλεγε όλο γλύκα (!) ‘μαμά θέλω τσίσα’! Τότε προσπάθησα να της εξηγήσω ότι πρέπει να μου το λέει αυτό πριν τα κάνει πάνω της, γιατί διαφορετικά λερώνουμε το πάτωμα… και η μαμά πρέπει πάλι να σφουγγαρίσει… και αν ήταν ντυμένη θα έπρεπε να της αλλάξω όλα τα ρούχα… και πάει λέγοντας!
Και αφού τα είπα όλα αυτά και πιστέψτε τα είπα ΠΟΛΛΕΣ-ΠΟΛΛΕΣ φορές, την 4η μέρα έγινε το ΘΑΥΜΑ :p
Εκεί που ήμασταν χαλαρά στο μπαλκόνι με τα παιχνίδια της και πάλι την είχα μόνο με βρακάκι-φανελάκι, της έλεγα φυσικά τα γνωστά (το παιδί θα έλεγε έφαγε σκάλωμα η μαμά…!), δεν περνάει πολλή ώρα και ακούω να μου λέει τις 3 μαγικές λέξεις ‘Μαμά θέλω τσίσα’ 😀 😉 🙂
Έτσι λοιπόν κάναμε την αρχή! Πάνα δεν ξαναβάλαμε ποτέ από τότε ξανά μέσα στην ημέρα και αν εξαιρέσουμε μερικές φορές που μπορεί να ξεχάστηκε και να είχαμε ατυχήματα, το έλεγε πλέον από μόνη της όταν ήθελε να πάει τουαλέτα. Yessssss!
Τι έγινε με την πάνα της νύχτας?
Η αλήθεια είναι πως για τη νυχτερινή πάνα δεν την πίεσα καθόλου ούτε έκανα κάτι συγκεκριμένο ώστε να την ωθήσω να την κόψει. Έβλεπα την πάνα της κάθε πρωί φουλ γεμάτη και έτσι πίστευα πως ακόμα δεν ήταν έτοιμη. Μέχρι που μια νύχτα-όταν ήταν σχεδόν 3,5 ετών-ξέχασα να της βάλω και… έκπληξη! Ξυπνάει η Έλλη την επομένη με πάνα εντελώς στεγνή! Λέω τι γίνεται εδώ? Της βάζω πάλι πάνα τη νύχτα, την άλλη μέρα η πάνα ξανά γεμάτη… χμμμ!
Άφησα να περάσει λίγος καιρός και μια νύχτα της πρότεινα να μην φορέσει πάνα, αλλά αν θελήσει να πάει τουαλέτα να με ξυπνήσει. Αυτό ήταν! Η Έλλη ούτε ξύπνησε για τσίσα και ούτε κατουρήθηκε πάνω της. Και κάπως έτσι αρκετά απλά και εντελώς ανώδυνα, αποχαιρετήσαμε την πάνα και τη νύχτα.
Σε περίπτωση πάντως που έχετε νυχτερινά ατυχήματα, προτείνω να βάλετε κάτω από τα σεντόνια υποαλλεργικά υποσέντονα. Είναι πραγματικά σωτήρια!
Σαν εμπειρία…

καταλήγω πως εμείς οι γονείς κάποια στάδια-όπως η μετάβαση από την πάνα στην τουαλέτα- τα φανταζόμαστε ίσως πιο δύσκολα από αυτό που πραγματικά είναι. Το σίγουρο είναι πως κάποια παιδάκια είναι λίγο πιο έτοιμα να κάνουν το βήμα, άλλα ίσως να χρειάζονται περισσότερο ή λιγότερο χρόνο. Στην τελική δεν θέλει άγχος μιας και είναι θέμα χρόνου πότε ένα παιδάκι θα νιώσει έτοιμο να πάει κανονικά στην τουαλέτα.
Πιστεύω πως οι θεσούλες τουαλέτας με έσωσαν μιας και έτσι δεν χρειάστηκε να καθαρίζω και γιογιό, γι’ αυτό και τις συστήνω ανεπιφύλακτα! Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά σχέδια για αγοράκια και για κοριτσάκια σε πολύ διαφορετικές τιμές. Έχω δοκιμάσει και τις ακριβές (γύρω στα 30 ευρώ ) και τις πολύ οικονομικές (γύρω στα 5 ευρώ), διαφορά ιδιαίτερα σημαντική ομολογώ πως δεν πρόσεξα.
Για τις βόλτες μας βέβαια, αγόρασα αναγκαστικά γιογιό, το οποίο όμως το έχω πραγματικά λατρέψει, γιατί είναι τόσο πρακτικό. Ο λόγος για το Potette Plus που είναι ελαφρύ και πανεύκολο στη χρήση. Έτσι δεν χρειάζεται να πηγαίνουμε σε τουαλέτες ‘ό,τι να΄ναι’ και εννοείται το κουβαλάμε πάντα και παντού μαζί μας μιας και είμαστε γυριστρούλες 😛
Το Pottete Plus είναι βασικά φορητό γιογιό 2 σε 1 καθώς είτε του ανοίγεις τα πλαϊνά και γίνεται θέση τουαλέτας, είτε με δύο κινήσεις το κάνεις γιογιό στο οποίο μπαίνει σακούλα. Έπειτα απλά πετάς τη σακουλίτσα και αυτό ήταν: ούτε πλυσίματα ούτε πολλά σκουπίδια. Τέλειο??
Extra Tips

- Όταν αρχίσετε τη διαδικασία να μάθετε στο παιδάκι σας τη χρήση τουαλέτας, να το έχετε πάρει απόφαση ότι θα περάσετε κάποιες μέρες/εβδομάδες καθαρίζοντας μιας και το μικρό σας θα λερώνεται. Και πάλι όμως όταν γίνονται αυτά τα ατυχήματα να λέτε ότι δεν πειράζει και να δείχνετε στο παιδί πώς να καθαρίζει, βοηθώντας το ώστε στην πορεία να μην το επαναλάβει.
- Στη φάση εκμάθησης όπου θα είστε στο σπίτι και το παιδάκι σας θα φοράει το βρακάκι του, είναι καλό να το ρωτάτε συχνά πυκνά αν θέλει να πάει τουαλέτα.
- Χρησιμοποιείστε παραδείγματα, ότι δηλαδή και η μαμά και ο μπαμπάς πάνε στην τουαλέτα, το μεγάλο αδερφάκι επίσης, ακόμα και οι αγαπημένοι του ήρωες (Χιονάτη, Έλσα, Spiderman…) δεν φοράνε πάνα!
- Οι παιδίατροι λένε ότι καλύτερη εποχή να κόψουμε την πάνα είναι τον Μάη και φυσικά μέσα στο καλοκαίρι. Αυτό ισχύει απλά προσέξτε να το κάνετε σε μια περίοδο που να μη συμπίπτουν και άλλες μεγάλες αλλαγές όπως μετακόμιση, ερχομός νέου μωρού κλπ.
- Από τη στιγμή που καταφέρει και κάτσει στην τουαλέτα, πάνα μην ξαναφορέσετε, με εξαίρεση φυσικά τη νύχτα.
- Το πότε θα μάθουν να μην βρέχονται τη νύχτα εξαρτάται από το κάθε παιδάκι. Πολλές φορές η πάνα τη νύχτα κόβεται μετά τα 4-4,5. Δοκιμάστε να πηγαίνει σίγουρα τουαλέτα πριν πέσει για ύπνο και βάλτε απορροφητικά υποσέντονα κάτω από τα κανονικά σεντόνια για να μην βρέχεται τουλάχιστον το στρώμα. Σε κάθε περίπτωση, δεν θέλει άγχος! Κάποια στιγμή θα βγάλει την πάνα και τη νύχτα 😉
- Μην πιέζετε το παιδάκι σας, ούτε υπερβολικό μάλωμα χρειάζεται αν δεν τα καταφέρνει. Από την πλευρά μας θέλει πολλή υπομονή και επιμονή και φυσικά να είμαστε πολύ υποστηρικτικοί. Μην ξεχνάτε πως έστω και μια μικρή επιτυχία (για πχ κάθισε απλά στην τουαλέτα) θέλει το ‘Μπράβο’ της 😛
- Κάθε παιδάκι θέλει το χρόνο του στο συγκεκριμένο θέμα. Γι’ αυτό δείτε το χαλαρά και μόνο αν κάνετε όλα (!) τα παραπάνω και περάσουν 2-3 βδομάδες χωρίς κάποια πρόοδο, δείτε το ενδεχόμενο να σταματήσετε την προσπάθεια και να δοκιμάσετε ξανά μετά από λίγο διάστημα.
Καλή επιτυχία λοιπόν! Ελπίζω όσα έγραψα να σας βοηθήσουν και να ξεφορτωθείτε μια και καλή τις πάνες ❤
Περιμένω φυσικά και τις δικές σας εμπειρίες στο συγκεκριμένο θέμα! Δυσκολευτήκατε να αποχωριστείτε την πάνα ή όχι και τόσο…?
Φιλάκια,
Mum Mαρίνα