Τελικά τα εμβόλια είναι απαραίτητα ή όχι?

Posted by
https://www.youtube.com/watch?v=RPqu6SUF7hU

Είναι γεγονός ότι το θέμα των εμβολίων προβληματίζει και σε πολλές περιπτώσεις διχάζει τους γονείς.  Αρκετοί μάλιστα φαίνεται να είναι πλέον αρκετά σκεπτικοί απέναντι στα εμβόλια ενώ τα τελευταία χρόνια το κίνημα κατά των εμβολίων βρίσκει περισσότερους υποστηρικτές και στη χώρα μας. Ακόμα και στο facebook υπάρχουν πολλές σελίδες με γονείς ενάντια στα εμβόλια που προτρέπουν και τους άλλους γονείς να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους και συγχρόνως κατηγορούν γιατρούς και φαρμακευτικές που στο βωμό του χρήματος θέτουν τη ζωή των παιδιών που εμβολιάζονται σε κίνδυνο (!).

Παρόλο αυτά σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ και της Unicef, ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμού παιδιών. Ως γονιός προσωπικά δεν το συζητώ ότι φροντίζω η μικρή μου να κάνει όλα τα εμβόλια. Πάντα βέβαια έχω λογικά κάποιο άγχος για τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες (μέχρι τώρα ποτέ δεν έπαθε κάτι, ούτε καν στο Bexsero), αλλά με δεδομένο ότι κανένα φάρμακο δεν είναι 100% ασφαλές, αναγκαστικά ζυγίζεις τα υπέρ και τα κατά. Έτσι σε ό,τι αφορά τα εμβόλια πιστεύω ότι τα υπέρ είναι σίγουρα πολλά περισσότερα.

Για να δούμε όμως το θέμα από επιστημονική θέση, μίλησα για τον εμβολιασμό των μωρών, το πόσο αναγκαία είναι, αλλά και για το πολυσυζητημένο εμβόλιο Bexsero για τη μηνιγγίτιδα Β, με τον παιδίατρό μας, κ. Κώστα Καρανάνο.

Πότε γίνονται τα πρώτα εμβόλια & ποια είναι αυτά?

Τα εμβόλια αρχίζουν από τη στιγμή που το μωρό κλείσει τον 2ο μήνα. Τότε γίνεται συνήθως το εξαπλό εμβόλιο (σε δόσεις 2ο-4ο & 6ο μήνα), δηλαδή διφθερίτιδα, τέτανος, κοκκύτης, πολιομυελίτιδα, αιμόφιλος & ηπατίτιδα Β. Γίνονται παράλληλα και τα εμβόλια από το στόμα για τους ρότα ιούς που προκαλούν γαστρεντερίτιδες. Έπειτα τον 3ο μήνα γίνεται ο πνευμονιόκοκκος (σε δόσεις 3ο-5ο-7ο μήνα) και έτσι τον 7ο μήνα ολοκληρώνεται βασικά η πρώτη σειρά εμβολίων.

Ανεπιθύμητες ενέργειες έχουν?

Τίποτα δεν κάνουν. 1% ποσοστό να υπάρξει κάτι. Εξαίρεση το εμβόλιο ερυθράς-ιλαράς & παρωτίτιδας που έχει λίγες παραπάνω πιθανότητες να κάνει πυρετό 5η με 12η μέρα.

Θεωρείτε ότι συνδέεται ο αυτισμός με τα εμβόλια?

Τα ποσοστά για τον αυτισμό είτε κάνεις εμβόλια είτε δεν κάνεις είναι τα ίδια. Ως γνωστόν ο σάλος αυτός προκλήθηκε μ’ ένα άρθρο που είχε γράψει το 1998 ο γαστρεντερολόγος Wakefield και συνέδεε το εμβόλιο Mmr (κατά της ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς) με την κολίτιδα και διάφορες διαταραχές που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού. Αποδείχθηκε όμως τελικά ότι είχε παραβιάσει τους ηθικούς κώδικες, παραποιώντας τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του και έτσι έχασε και την ιατρική του άδεια. Το θέμα του εμβολιασμού είναι πολύ σοβαρό, όπως επισημαίνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ‘τα εμβόλια είναι η μεγαλύτερη ιατρική ανακάλυψη του 20ου αιώνα και αποτελούν τη σημαντικότερη υγειονομική παρέμβαση της εποχής μας το ίδιο σημαντική με το καθαρό νερό στον αναπτυσσόμενο κόσμο’.  Μην ξεχνάμε πως εξαφανίστηκαν επικίνδυνες ασθένειες με τα εμβόλια όπως  η ανεμοβλογιά, ο κοκκύτης κα. που σε πολλές περιπτώσεις παρουσίαζαν σοβαρές επιπλοκές μέχρι και μεγάλη θνητότητα.

http://www.topsante.com

Ως γιατρός με τόσα χρόνια εμπειρία, τι πιστεύετε για τα εμβόλια? Πρέπει να γίνονται όλα?

Ασυζητητί πρέπει να γίνονται όλα τα εμβόλια και ό,τι καινούργιο βγαίνει είναι για καλό. Εννοείται πως είναι δοκιμασμένα και δεν είναι σίγουρα τυχαίο πως σε χώρες όπως για πχ. η Αυστραλία που είναι πολύ ευαισθητοποιημένες στο θέμα αυτό, δεν δίνουν οικογενειακό επίδομα αν δεν εμβολιάζεις τα παιδιά σου. Είναι πραγματικά αδιανόητο αυτή τη στιγμή να έχει εκδηλωθεί επιδημική έξαρση ιλαρά στα Βαλκάνια και σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία) λόγω του μη εμβολιασμού. Το τελευταίο 4μηνο μάλιστα έχουν καταγραφεί 100 περιστατικά στην Ελλάδα (έως 3/9/17) γεγονός που δείχνει ότι ο κίνδυνος επέκτασης της νόσου στη χώρα μας είναι πλέον υπαρκτός.

Ποια είναι η απάντησή σας στους γονείς που λένε ότι δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους και αυτά δεν έχουν αρρωστήσει?

Δεν έχουν αρρωστήσει, γιατί πολύ απλά η πλειοψηφία εμβολιάζεται, επομένως είναι σχεδόν αδύνατο κάποιος να τα κολλήσει. Όμως αν αυτό ανατραπεί, όπως έγινε τώρα με την έξαρση της ιλαράς, οι πιθανότητες επιδημίας πολλαπλασιάζονται. Όπως για πχ στην Αγγλία πριν κάποια χρόνια είχε μια περίοδο επικρατήσει το αντιεμβολιαστικό κίνημα και βρέθηκαν αντιμέτωποι με επιδημία ιλαράς και έτρεχαν πανικόβλητοι μετά ν’ εμβολιαστούν.

Ποια είναι η άποψή σας για το εμβόλιο Bexsero (κατά της μηνιγγίτιδας β)?

Έχουμε περίπου 60 κρούσματα μηνιγγίτιδας το χρόνο στην Ελλάδα με θνητότητα 15-20 % που σημαίνει πως 12 θα πεθάνουν, ενώ σε ανάλογο ποσοστό η μηνιγγίτιδα θ’ αφήσει υπολείμματα (ακρωτηριασμό κλπ.) Το μεγαλύτερο ποσοστό κρουσμάτων εμφανίζεται στα πρώτα 4 χρόνια, μετά πέφτει & εμφανίζεται πάλι στα 12 χρόνια. Ο λόγος που πρέπει να γίνεται το συγκεκριμένο εμβόλιο πέραν της σοβαρότητας του μηνιγγιτιδόκοκκικου είναι ότι αν κολλήσει ένας νέος 18 ετών έχει συμπτώματα που τα λέει, όπως πολύ δυνατός πονοκέφαλος, έντονη τάση για εμετό μέχρι να βγει το εξάνθημα που είναι το χαρακτηριστικότερο (*λέγεται αιμορραγικό εξάνθημα και είναι κόκκινα μικρά σπυράκια που στην πίεση δεν εξαφανίζονται) . Το δίχρονο όμως δεν μπορεί να τα πει. Την μηνιγγίτιδα πρέπει να την προλάβεις, είναι πραγματικά θέμα 24ωρου, οπότε σίγουρα το Bexsero παρότι δυστυχώς ακόμα δεν καλύπτεται με εξαίρεση μόνο κάποιες ειδικές κατηγορίες, πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται.

*ΔΩΡΕΑΝ ΤΟ BEXSERO ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ…

1. Σε ανεμβολίαστους πρωτοετείς φοιτητές, που διαμένουν σε φοιτητικές εστίες, σε προσωπικό εργαστηρίων που εκτίθενται σε καλλιέργειες μηνιγγιτιδόκοκκου, σε στρατιώτες και σε πρόσωπα που μένουν ή ταξιδεύουν σε ενδημικές περιοχές (Ζώνη μηνιγγίτιδας, υποσαχάριος Αφρική) και ιδιαίτερα εάν υπάρχει μακρά επαφή με τους κατοίκους της περιοχής. Επίσης, σε προσκυνητές ταξιδιώτες στην Μέκκα κατά το ετήσιο Hajj.

2. Σε άτομα που εμπίπτουν σε ειδικές κατηγορίες-αυξημένου κινδύνου όπως καταστάσεις με λειτουργική ή ανατομική ασπληνία ή εμμένουσα ανεπάρκεια του συμπληρώματος καθώς και άτομα με HIV λοίμωξη.

Ποια συμπτώματα πρέπει ν’ ανησυχήσουν το γονιό ώστε να μη χαθεί χρόνος σε περίπτωση μηνιγγίτιδας?

Φοβόμαστε τον πυρετό 40 και πάνω. Το βασικό είναι όταν ο πυρετός πέφτει και ας είναι υψηλός, το μωρό μετά να ζωηρεύει και να τρώει στοιχειωδώς. Επίσης, όταν το μωρό έχει πυρετό 40, κανονικά πρέπει να είναι κόκκινο. Όμως στις περιπτώσεις μηνιγγίτιδας (υπάρχουν και οι ιογενείς για τις οποίες δεν υπάρχει εμβόλιο) ενώ το παιδί ψήνεται στον πυρετό, είναι χλωμό και κομμένο αντί να είναι κατακόκκινο. Αυτό είναι σίγουρα καμπανάκι, γιατί δείχνει πως έχει και ισχυρό πονοκέφαλο. Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν το καθυστερείς πας αμέσως νοσοκομείο. Δεν έπεσε δηλαδή ο πυρετός, δεν ζωήρεψε, κόβεται ξαφνικά η όρεξη, έχει αναγούλα, ο γονιός πρέπει να κινητοποιηθεί άμεσα, καθώς είναι ενδείξεις ότι κάτι συμβαίνει.

Λίγα λόγια για τον παιδίατρό μας…

thumbnail_IMG_0490Ο Κωνσταντίνος Καρανάνος γεννήθηκε στον Κρόκο Κοζάνης το 1954. Σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πήρε την ειδικότητα της Παιδιατρικής στο ΑΧΕΠΑ. Από το 1991 διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στον πεζόδρομο Καλαμαριάς. Είναι ο παιδίατρος της μικρής μου Έλλης και τον εμπιστευόμαστε απόλυτα, όχι μόνο λόγω της πολυετούς πείρας του, αλλά και επειδή σαν γιατρός είναι πάντα ψύχραιμος και πάντα διαθέσιμος ανεξαρτήτως ώρας & ημέρας.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s