
Και ναι μετά το πρώτο διάστημα όπου κάνεις μόνιμα check in στην τοποθεσία: σπίτι μαζί με το μωρό , έρχεται η στιγμή όχι για μια απλή βόλτα, αλλά για μία κανονική εξόρμηση, για ταξιδάκι και μάλιστα αεροπορικό μαζί με το μωρό σου ❤ Yeah!!!
Η χαρά φυσικά μεγάλη, αλλά μαζί αναπόφευκτα γεννιέται και μια τόση δα ανασφάλεια τύπου: θα είναι ήρεμο το μωρό, τι θα κάνω αν αρχίσει και κλαίει ασταμάτητα, θα τρομάξει ή δεν θα καταλάβει τίποτα την ώρα της πτήσης, μήπως είναι πολύ μικρό για να πετάξει, θα πονέσουν τυχόν τα αυτάκια του… και τα ερωτήματα απλά δεν έχουν τέλος!
Κατ’ αρχάς ψυχραιμία 😉 Από τη δική μου εμπειρία, που δεν είμαι και τρελή φαν του αεροπλάνου, το να πετάς μαζί με το παιδί σου είναι πραγματικά απολαυστικό, αρκεί να έχεις κατά νου μερικά βασικά πράγματα ❤Εννοείται πως στα αεροπορικά ταξίδια με παιδιά παίζουν πολλά ρόλο: από την ηλικία του παιδιού-συνήθως τα μωράκια είναι πιο ευκολοδιαχειρίσιμα, τον χαρακτήρα του (αν για παράδειγμα είναι υπερκινητικό μπορεί να θέλει να σηκώνεται συχνά), την διάθεσή του εκείνη την συγκεκριμένη ώρα μέχρι το να μην είναι υπερβολικά κουρασμένο ή συναχωμένο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η καλή διάθεση του γονιού βοηθάει στο να μπορέσει ένα παιδάκι να περάσει άνετα και ευχάριστα την ώρα της πτήσης.
Καλό είναι…
- να είσαι οργανωμένος. Όχι τίποτα υπερβολικό, ουσιαστικά ό,τι κουβαλάμε και για μια απλή βόλτα. Αναλόγως την ηλικία θα χρειαστείς για μωράκι σίγουρα πάνες, μωρομάντηλα, αλλαξιά, μπιμπερό, πιπίλα, παιχνιδάκια (ίσως κάποιο που αγαπάει πολύ) ενώ για νήπιο αλλαξιά, γιογιό, μπουκαλάκι με νερό, κάποιο μικρό σνακ & παιχνίδια (Μπλοκ ζωγραφικής & μαρκαδόροι, αυτοκόλλητα, παραμύθια, αλλά ακόμα και ένα tablet μπορεί πραγματικά να βοηθήσει ένα νήπιο να ξεχαστεί εύκολα).
- να μην σπεύσεις όμως να επιβιβαστείς κατευθείαν στο αεροπλάνο, παρά το γεγονός ότι και πάλι σου δίνουν προτεραιότητα. Από τη δική μου εμπειρία, δεν θεωρώ ότι υπάρχει λόγος να μπείτε στο αεροπλάνο ουσιαστικά πρώτοι και να περιμένετε μέχρι να γεμίσει, γιατί από τη στιγμή που μπεις είναι για το παιδί σα να μετράει ήδη ο χρόνος που θα πρέπει να παραμείνει στη θέση του.
- στην απογείωση και στην προσγείωση να δώσεις πιπίλα στο μωρό σου ή να πιει γάλα από το μπιμπερό ή αν είσαι θηλάζουσα να το θηλάσεις. Είναι ό,τι καλύτερο μιας και η συνεχής κατάποση βοηθάει στην εξισορρόπηση των πιέσεων και προλαμβάνει το βούλωμα των αφτιών και τον πόνο. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να πιουν νερό, να μασήσουν τσίχλα ή καραμέλα. Αν τώρα πάλι το παιδάκι, παραπονεθεί για πόνο στα αυτάκια του ή κλαίει, μην πανικοβληθείς καθώς δεν υπάρχει περίπτωση να πάθει κακό, αλλά δοκίμασε σίγουρα τα παραπάνω για να το ανακουφίσεις. Τα παιδιά μάλιστα βιώνουν αυτή την αίσθηση διαφορετικά και εντονότερα από τους μεγάλους, κάποιες φορές εξαιτίας ανατομικών διαφορών και επειδή τους είναι καινούρια και πρωτόγνωρη. Σε περίπτωση που το παιδάκι έχει συνάχι, οπωσδήποτε καθάρισέ του τη μυτούλα με αποσυμφορητικό πριν την πτήση. Εγώ φροντίζω να το κάνω πάντα στη μικρή μου ακόμα και προληπτικά, μιας και η μύτη συνδέεται άμεσα με τα αφτιά.
- να έχεις μιλήσει με λίγα λόγια στο παιδάκι σου για το αεροπλάνο ειδικά όταν είναι να πετάξει για πρώτη φορά. Εννοείται πως θα το παρουσιάσεις με τα καλύτερα χρώματα, ώστε να το δει θετικά. Συνήθως βέβαια τα μικρά ενθουσιάζονται όταν το αεροπλάνο αναπτύσσει ταχύτητα για να απογειωθεί, ακόμη τους αρέσει πολύ η διαδικασία που οι αεροσυνοδοί προσφέρουν καραμέλες και φυσικά περιμένουν πάντα με ανυπομονησία το κέρασμα (& τον χυμό πορτοκάλι 😛 ). Τα μικρά παιδιά τις περισσότερες φορές δεν φοβούνται καν στις αναταράξεις, γιατί πολύ απλά έχουν άγνοια κινδύνου, οπότε αν εσύ λίιιιιιγο φοβάσαι, προσπάθησε να μην το δείξεις.
- μπορεί να ταξιδέψει με αεροπλάνο ακόμα και ένα νεογέννητο μωράκι, αλλά δεν είναι και ό,τι καλύτερο καθώς είναι ακόμα ανεμβολίαστο και με ιδιαίτερα ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα. Γι’ αυτό αν δεν είναι 100% αναγκαίο, είναι προτιμότερο να πετάξετε αφού το μωρό γίνει τουλάχιστον 3 μηνών. Γενικά καλό είναι για οτιδήποτε σας απασχολεί πριν από ένα ταξίδι, να μιλάτε με τον παιδίατρό σας.
- Μέχρι την ηλικία των 2 ετών, τα παιδάκια ταξιδεύουν δωρεάν με τις περισσότερες αεροπορικές εταιρίες, αλλά δεν πιάνουν θέση. Έχεις το μωρό στην αγκαλιά σου και το δένεις με ειδική ζώνη. Μην ανησυχείς, είναι πολύ εύκολο να το κάνεις και σε βοηθούν πάντα και οι αεροσυνοδοί.
- Ένα ανήλικο παιδί (2-12 ετών) για να ταξιδέψει εντός της χώρας θέλει πιστοποιητικό γέννησης ή βιβλιάριο υγείας, ενώ για ταξίδια στο εξωτερικό απαιτείται διαβατήριο, το οποίο εκδίδεται παρουσία και των δύο γονέων ή παρουσία του ενός και υπεύθυνη δήλωση του άλλου ότι συναινεί. Για τα βρέφη χρειάζεται οπωσδήποτε πιστοποιητικό γέννησης. Δες αναλυτικά τα δικαιολογητικά έκδοσης διαβατηρίου εδώ http://bit.ly/2eq78l9
- κάθε πτήση είναι και μια καινούργια διαφορετική εμπειρία. Γι’ αυτό και αν τύχει κάποια φορά το μικρό σου να μην είναι και το πιο ήσυχο παιδάκι εν ώρα πτήσης, μην πτοηθείς και συνεχίστε κανονικά τα αεροπορικά ταξίδια. Προσωπικά θεωρώ πως όσο πιο μικρό είναι το παιδάκι, τόσο πιο καλά αντεπεξέρχεται, αφού τα περισσότερα μετά από λίγη ώρα κοιμούνται. Η μεγάλη μου κόρη, στα πρώτα μας ταξίδια που ήταν 1, κοιμόταν ενώ θήλαζε στην ώρα της απογείωσης…! Αυτό συμβαίνει όμως για τα περισσότερα μωράκια που χαλαρώνουν σχεδόν αμέσως.
- το να κλαίει το μωρό (γοερά) στο αεροπλάνο (μην σου τύχει!) είναι σίγουρα δυσάρεστο κυρίως για τον γονιό, αλλά και για τους συνεπιβάτες. Φυσικά νιώθεις και διπλά άβολα που οι διπλανοί πιθανώς να δυσανασχετήσουν ή ακόμα χειρότερα να στραβοκοιτάξουν. Μην πτοηθείς καθώς οι περισσότεροι θα δείξουν κατανόηση και σε κάθε περίπτωση αν ποτέ βρεθείς σε τέτοια θέση, προσπάθησε απλά να το διαχειριστείς με ηρεμία και ψυχραιμία και να βρεις τρόπο το μωρό σου να ξεχαστεί. Αυτά καλώς ή κακώς όταν έχεις παιδιά, είναι μέσα στο πρόγραμμα…!
- Στα αεροδρόμια, τα καρότσια/πατίνια τα κακομεταχειρίζονται (δυστυχώς) με αποτέλεσμα να είναι αρκετά συχνό το φαινόμενο όταν παραλάβεις και πάλι το καρότσι σου να είναι από στραβό & σπασμένο μέχρι να του λείπει κάποιο εξάρτημα #truestory. Γι’ αυτό προτίμησε να πάρεις μαζί ένα καρότσι πραγματικά οικονομικό, οπότε και κάτι να γίνει, να μην το κλαις μετά 😉 Τα σπαστά καρότσια που είναι ελαφριά και κλείνουν πολύ εύκολα είναι πιστεύω ιδανική επιλογή για ταξίδι.
σαν λάτρης των ταξιδιών, όχι όμως του αεροπλάνου, συστήνω τα αεροπορικά ταξίδια μαζί με τα παιδάκια μας με κλειστά μάτια. Πραγματικά δεν υπάρχει κανένας λόγος άγχους ή ανησυχίας. Τα παιδιά τις περισσότερες φορές απολαμβάνουν τις πτήσεις, είναι άλλωστε και τα ίδια χαρούμενα που πάνε ταξίδι & πετάνε ανάμεσα στα σύννεφα 🛫☁️ και το κυριότερο δεν φοβούνται😉 Συνήθως μάλιστα αν ακούσεις κλάμα παιδιού εν ώρα πτήσης 9 στις 10 δεν κλαίει με κάτι που σχετίζεται με το αεροπλάνο, αλλά με κάτι παντελώς άσχετο που απλά έτυχε να θυμηθεί…!
Περιμένω φυσικά και τις δικές σας ιστορίες στον αέρα με τα μικρά σας ❤ Εγώ με τα κορίτσια μου πετάμε αρκετά συχνά. Με την μεγάλη μου κόρη έχουμε ταξιδέψει και στο εξωτερικό & θυμάμαι πως από όταν ήταν μωρό και παρότι σαν παιδάκι είναι πολύ δυναμικό και θέλει τρόπο στην διαχείρησή της, στο αεροπλάνο είναι πάντα αρκετά συνεργάσιμη και δεν μ’ έχει ταλαιπωρήσει ιδιαίτερα. Μη σας πω πως επειδή αντιμετωπίζει την όλη φάση με ιδιαίτερη άνεση και ενθουσιασμό, αποφορτίζει και μένα 😉
Αν λοιπόν πετάτε με τα παιδάκια σας, απλά συνεχίστε το! Αν δεν το έχετε ακόμα επιχειρήσει, απλά τολμήστε το…! Είναι πιο εύκολο απ’ ό, τι φαντάζεστε ❤
✈︎✈︎✈︎ Φυσικά όλα τα παραπάνω ισχύουν από την προ-COVID εποχή🦠 Τώρα πια πρέπει να είμαστε όλοι γενικά πολύ πιο προσεκτικοί και δεν ξεχνάμε: εμβόλιο, self test, μάσκες, αντισηπτικό σπρέι/μαντηλάκια ♥︎
Μεγάλο φιλί & καλές πτήσεις να έχουμε…
Μαρίνα