ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ & ΑΝΑΡΡΩΣΗ*

img_6704
📷: @samantha_joy_

Όπως κάθε ιστορία τοκετού είναι διαφορετική, έτσι και η ανάρρωση από μια γεννά είναι διαφορετική για κάθε γυναίκα 🌈🙏🏻

Εννοείται πως είτε γέννησες φυσιολογικά είτε με καισαρική τομή, σίγουρα μετά σου πήρε κάποιες ώρες/μέρες/βδομάδες για να αναρρώσεις 100%.

Συνήθως στις περισσότερες περιπτώσεις φυσιολογικού τοκετού, οι μανούλες είναι σχετικά γρήγορα σε αρκετά καλή κατάσταση: μπορούν να φάνε ό, τι θέλουν, σηκώνονται και περπατάνε πιο εύκολα, ο πόνος είναι υποφερτός και γενικά η ανάρρωση τους είναι πιο γρήγορη.

Τι γίνεται όμως σε περίπτωση καισαρικής;

img_6706-1
📷: @completely.maginlee via @mother.ly

Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και γι’ αυτό και η ανάρρωση της από την καισαρική διαφέρει. Πολλές συνέρχονται άμεσα, άλλες έχουν πόνους μέχρι και 1 μήνα μετά. Άλλες είχαν πιο δύσκολη ανάρρωση στην πρώτη τους καισαρική και στη δεύτερη δεν κατάλαβαν σχεδόν τίποτα ή το αντίστροφο.

Είναι βασικά θέμα οργανισμού, ποσό αντέχεις γενικά τον πόνο αλλά και αν τυχόν υπήρξαν μετεγχειρητικές επιπλοκές-μην ξεχνάμε άλλωστε ότι μιλάμε για ένα μεγάλο χειρουργείο.

Στις δικές μου γέννες (και οι 2 ήταν με καισαρική)…

ανάρρωσα σχετικά γρήγορα, αλλά τις 2 πρώτες μέρες ειδικά αφού έφυγε η επήρεια της επισκληριδείου και πονούσα αρκετά και μπορώ να πω πως η ανάρρωση από τη δεύτερη καισαρική μου φάνηκε λίγο πιο δύσκολη.

Η επόμενη μέρα…!

Στα καλά νέα πάντως είναι ότι για όλες μας αργά ή γρήγορα, η πλήρης ανάρρωση συνήθως δεν αργεί υπερβολικά και μόλις μετά από λίγες εβδομάδες έχεις ξεχάσει όχι μόνο την καισαρική αλλά και ότι ήσουν έγκυος (!)

Τι βοηθάει στην ανάρρωση από καισαρική;

Να σηκωθείς και να κάνεις μικρά βήματα-έστω και επιτόπου- μόλις λίγες ώρες μετά το χειρουργείο. Θα νιώθεις ότι δεν μπορείς, αλλά πίστεψε στον εαυτό σου και εμπιστεύσου το σώμα σου: σίγουρα μπορείς με λίγη προσπάθεια, μαζί φυσικά με την κατάλληλη βοήθεια και από τις νοσοκόμες.

Από τη στιγμή λοιπόν που σηκωθείς, έχεις κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα για την ανάρρωση σου μιας και με την κίνηση, βοηθάς να κινηθεί και το έντερό σου. Είναι επίσης πολύ σημαντικό ποτέ θα πας τουαλέτα για πρώτη φορά (άουτς λίγο!) ή ποτέ θα αεριστείς (😂 θα σε ρωτάνε συνεχώς), γιατί αυτό θα δείξει ότι επανέρχεται το σύστημά σου & φυσικά μετά από αυτό θα σου δώσουν επιτέλους να φας (ω ναι, κορυφαία στιγμή!! Ακόμα δεν έχω ξεχάσει την πείνα που τράβηξα στην πρώτη μου γεννά😆)

Να τρως ξανά σχεδόν μετά από 2 μέρες & 1 χειρουργείο= η χαρά δεν περιγράφεται!

Εννοείται πως μεγάλη ανακούφιση θα νιώσεις και από τη στιγμή που σταδιακά θα σου αφαιρούν τους όρους, τον καθετήρα κλπ. και έτσι θα είσαι πιο άνετη για να αρχίσεις πλέον χαλαρό περπάτημα στους διαδρόμους.

Όσο περνούν τώρα οι μέρες θα βλέπεις αισθητή διαφορά και οι πόνοι θα είναι λιγότερο έντονοι και συχνοί. Όμως μην ξεχνάς να παίρνεις παυσίπονα πριν σε πιάσει δυνατός πόνος-είναι μαζί και οι συσπάσεις που κάνει η μήτρα που είναι αρκετά επώδυνες 😳 Σε κάποιες γυναίκες πιάνουν τα πιο απλά παυσίπονα όπως παρακεταμόλη, άλλες νιώθουν καλύτερα με τα ενέσιμα ή τα υπόθετα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως μην κάθεσαι να πονάς, δεν υπάρχει κανένας λόγος!! Μην ξεχνάς πως στόχος είναι να νιώσεις όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γερή και δυνατή για να είσαι σε θέση να ανταπεξέλθεις στην απαιτητική καθημερινότητα που ακολουθεί πλέον στο σπίτι με το μωράκι, οπότε μην υπομένεις τον όποιο πόνο και φρόντισε να έχεις και στο σπίτι σου τα παυσίπονα που σε πιάνουν περισσότερο. Εγώ και στην πρώτη μου καισαρική, αλλά στη δεύτερη ακόμα πιο έντονα, όσο ήμουν ακόμα στην κλινική και ενώ ήμουν σχετικά καλά, μ’ έπιαναν ξαφνικά κάτι έντονοι μυοσκελετικοί πόνοι… απαπαπα, όπου μόνο το εκρηκτικό mix Lonarid & Mesulid με ανακούφιζε…!

Ευτυχώς όλα αυτά τα αρκετά επώδυνα, περνούν σε μεγάλο βαθμό μέχρι να πάρεις εξιτήριο από το νοσοκομείο. Παρόλο αυτά όμως η ανάρρωση συνεχίζεται και στο σπίτι τουλάχιστον μέχρι να περάσει 1+ μήνας. Έτσι όταν με το καλό επιστρέψετε σπίτι με το βρεφάκι σου, προσπάθησε όσο είναι δυνατόν να ξεκουράζεσαι και ζήτα βοήθεια ειδικά για τις δουλειές του σπιτιού. Απέφυγε να σκύβεις και μεγάλη προσοχή στα βάρη: δεν κάνει γενικά να σηκώνεις βαριά πράγματα, οπότε με μέτρο και πολλή προσοχή τα σηκώματα αν έχεις και πιο μεγάλο παιδάκι. 🆘 Θα πρέπει όταν γυρίσετε σπίτι, να κάνεις καθημερινά αντιθρομβωτικές ενέσεις και να φοράς τις ειδικές αντιθρομβωτικές κάλτσες για κάποιο διάστημα (ο γιατρός σου θα σου δώσει τις απαραίτητες οδηγίες, ακολούθησε ευλαβικά ό,τι σου υποδείξει).

Δεν ξεχνάς τέλος να περιποιείσαι την τομή σου: δεν πρέπει να την βρέξεις τα πρώτα 24ωρα και γενικά μην την τρίβεις. Ακολουθείς φυσικά πάντα για όλα τις οδηγίες του γιατρού σου, ο οποίος θα σε εξετασει με υπέρηχο αφού κλείσεις 40 ημέρες. Εννοείται πως οποιοδήποτε έντονος ή ξαφνικός πόνος, μεγάλη αιμορραγία, πρήξιμο στην κοιλιά ή οτιδήποτε σαν σύμπτωμα σου φανεί περίεργο, επικοινωνείς άμεσα με τον γυναικολόγο σου.

Πολλές αναρωτιούνται πότε μπορούν να αρχίσουν γυμναστική μετά από καισαρική: βασικά ακούς το σώμα σου, γιατί για κάθε γυναίκα είναι διαφορετικά.

Η γυμναστική ενδείκνυται μετά τις 6-8 εβδομάδες και αφού βέβαια πάρεις το πράσινο φως από τον γιατρό σου. Δεν πρέπει πάντως να πιέσεις τον εαυτό σου, αλλά να μπεις σε πρόγραμμα όταν η ίδια νιώσεις αρκετά δυνατή, προσέχοντας πάντα τις κινήσεις σου. Γυμναστική με βάρη και οποιαδήποτε άσκηση μπορεί να προκαλέσει πίεση στην τομή σου και στην κοιλιακή περιοχή απαγορεύονται ειδικά το πρώτο διάστημα.

Γενικά πάντως πάρε τον χρόνο σου και βάλε ρεαλιστικούς στόχους-μην ξεχνάς πως μεγαλώνεις ένα μωρό, ξενυχτάς κλπ.-. Προτίμησε αρχικά το περπάτημα (σέρνοντας μαζί και το καρότσι 😉) ή το ποδήλατο, να πίνεις πολύ νερό και συμβουλεύσου κάποιο επαγγελματία ώστε να είσαι σίγουρη ότι κάνεις το καλύτερο & πιο ασφαλές για να επανέλθει το σώμα σου.

Για τις θηλάζουσες μαμάδες, έχετε κατά νου τις αρκετά επώδυνες συσπάσεις της μήτρας που θα βιώνετε κάθε φορά που θηλάζετε. Ναι πονάνε αρκετά και θα παρατηρείτε πως σε αυτές τις στιγμές θα έχετε και παραπάνω λόχια. Υπομονή και αυτά τα πονάκια όσο περνούν οι μέρες, υποχωρούν.!

& για το τέλος, λίγες σκέψεις

Κάτι που πάντα βοηθάει στην ψυχολογία-άρα και στην ανάρρωσή σου-είναι η σκέψη ότι κατάφερες το πιο σπουδαίο απ’ όλα: να φέρεις στον κόσμο μια ζωή!!! Εσύ το έκανες αυτό & το σώμα σου που είναι απλά απίστευτα δυνατό!!!

Αυτό το σώμα λοιπόν που τώρα αναρρώνει, σε έκανε μητέρα & είναι λογικό να θέλει το χρόνο του για να θεραπευτεί. Μην ξεχνάς πως το κεφάλαιο της ανάρρωσης αρχίζει και τελειώνει γρήγορα και μετά από μόλις λίγο καιρό-απίστευτο & όμως αληθινό-θα αποτελεί μια μακρινή ανάμνηση για σένα… ❤️

Μεγάλο φιλί,

Μαρίνα

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.