ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ & ΑΝΑΡΡΩΣΗ*

img_6704
📷: @samantha_joy_

Όπως κάθε ιστορία τοκετού είναι διαφορετική, έτσι και η ανάρρωση από τη γεννά είναι διαφορετική για κάθε γυναίκα. Είτε όμως γέννησες, είτε φυσιολογικά είτε με καισαρική τομή, σίγουρα μετά σου πήρε κάποιες ώρες/μέρες/βδομάδες για να αναρρώσεις 100%.

Συνήθως στις περιπτώσεις του φυσιολογικού τοκετού, οι μανούλες είναι σχεδόν αμέσως μετά, σε πολύ καλή κατάσταση: μπορούν να φάνε ό, τι θέλουν, σηκώνονται και περπατάνε πιο εύκολα, ο πόνος είναι σχετικά υποφερτός και γενικά η ανάρρωση τους είναι πιο γρήγορη.

Τι γίνεται όμως σε περίπτωση καισαρικής;

img_6706-1
📷: @completely.maginlee via @mother.ly

Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και γι’ αυτό και η ανάρρωση της από την καισαρική διαφέρει. Πολλές συνέρχονται πολύ γρήγορα, άλλες έχουν πόνους μέχρι και 1 μήνα μετά. Άλλες είχαν πιο δύσκολη ανάρρωση στην πρώτη τους καισαρική και στη δεύτερη δεν κατάλαβαν σχεδόν τίποτα ή το αντίστροφο.

Είναι βασικά θέμα οργανισμού, ποσό αντέχεις γενικά τον πόνο αλλά και αν τυχόν υπήρξαν μετεγχειρητικές επιπλοκές-μην ξεχνάμε άλλωστε ότι μιλάμε για ένα μεγάλο χειρουργείο-.

Στις δικές μου γέννες (και οι 2 ήταν με καισαρική)…

ανάρρωσα σχετικά γρήγορα, αλλά τις 2 πρώτες μέρες ειδικά αφού έφυγε η επήρεια της επισκληριδείου και πονούσα αρκετά και μπορώ να πω πως η ανάρρωση από τη δεύτερη καισαρική ήταν λίγο πιο δύσκολη.

Η επόμενη μέρα…!

Στα καλά νέα πάντως είναι ότι για όλες μας αργά ή γρήγορα, η πλήρης ανάρρωση συνήθως δεν αργεί υπερβολικά και μόλις μετά από λίγες εβδομάδες έχεις ξεχάσει όχι μόνο την καισαρική αλλά και ότι ήσουν έγκυος (!)

Τι βοηθάει στην ανάρρωση από καισαρική;

Να σηκωθείς και να κάνεις μικρά βήματα-έστω και επιτόπου- μόλις λίγες ώρες μετά το χειρουργείο. Θα νιώθεις ότι δεν μπορείς, αλλά πίστεψε στον εαυτό σου και εμπιστεύσου το σώμα σου: σίγουρα μπορείς μαζί φυσικά με την κατάλληλη βοήθεια από τις νοσοκόμες.

Από τη στιγμή λοιπόν που σηκωθείς, έχεις κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα για την ανάρρωση σου μιας και με την κίνηση, βοηθάς να κινηθεί και το έντερό σου. Είναι επίσης πολύ σημαντικό ποτέ θα πας τουαλέτα για πρώτη φορά (άουτς λίγο!) ή ποτέ θα αεριστείς (χαχα-θα σε ρωτάνε συνεχώς), γιατί αυτό θα δείξει ότι επανέρχεται το σύστημά σου & φυσικά μετά από αυτό θα σου δώσουν επιτέλους να φας (κορυφαία στιγμή!!!)

Να τρως ξανά σχεδόν μετά από 2 μέρες & 1 χειρουργείο= η χαρά που δεν απλά δεν περιγράφεται!

Εννοείται πως μεγάλη ανακούφιση θα νιώσεις και από τη στιγμή που σταδιακά θα σου αφαιρούν τους όρους, τον καθετήρα κλπ. και έτσι θα είσαι πιο άνετη για να αρχίσεις πλέον χαλαρό περπάτημα στους διαδρόμους.

Όσο περνούν οι μέρες θα βλέπεις πάντως αισθητή διαφορά και οι πόνοι θα είναι λιγότερο έντονοι και συχνοί. Όμως μην ξεχνάς να παίρνεις παυσίπονα πριν σε πιάσει δυνατός πόνος. Σε κάποιες γυναίκες πιάνουν τα πιο απλά παυσίπονα δηλαδή παρακεταμόλη, άλλες νιώθουν καλύτερα με τα ενέσιμα ή τα υπόθετα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως μην κάθεσαι να πονάς, δεν υπάρχει κανένας λόγος!! Μην ξεχνάς πως στόχος είναι να νιώσεις όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γερή και δυνατή για να είσαι σε θέση να ανταπεξέλθεις στην απαιτητική καθημερινότητα που ακολουθεί πλέον στο σπίτι με το μωράκι, οπότε μην υπομένεις τον όποιο πόνο και φρόντισε να έχεις και στο σπίτι σου τα παυσίπονα που σε πιάνουν περισσότερο. Εγώ και στην πρώτη μου καισαρική, αλλά στη δεύτερη ακόμα πιο έντονα είχα τις 2 πρώτες μέρες κάτι μυοσκελετικούς πόνους… απαπαπα, όπου μόνο το εκρηκτικό mix Lonarid & Mesulid με ανακούφιζε…!

Ευτυχώς όλα αυτά τα αρκετά επώδυνα, περνούν σε μεγάλο βαθμό μέχρι να πάρεις εξιτήριο από το νοσοκομείο. Παρόλο αυτά όμως η ανάρρωση συνεχίζεται και στο σπίτι τουλάχιστον μέχρι να περάσει 1+ μήνας. Έτσι όταν με το καλό επιστρέψετε σπίτι με το βρεφάκι σου, προσπάθησε όσο είναι δυνατόν να ξεκουράζεσαι και ζήτα βοήθεια ειδικά για τις δουλειές του σπιτιού. Απέφυγε να σκύβεις και μεγάλη προσοχή στα βάρη: δεν κάνει γενικά να σηκώνεις βαριά πράγματα, οπότε με μέτρο και πολλή προσοχή τα σηκώματα αν έχεις και πιο μεγάλο παιδάκι.

Για τις θηλάζουσες μαμάδες, έχετε κατά νου τις αρκετά επώδυνες συσπάσεις της μήτρας που θα βιώνετε κάθε φορά που θηλάζετε. Ναι πονάνε αρκετά και θα παρατηρείτε πως σε αυτές τις στιγμές θα έχετε και παραπάνω λόχια. Υπομονή και αυτά τα πονάκια όσο περνούν οι μέρες, υποχωρούν.!

Πολλές αναρωτιούνται πότε μπορούν να αρχίσουν γυμναστική μετά από καισαρική: βασικά ακούς το σώμα σου, γιατί για κάθε γυναίκα είναι διαφορετικά.

Η γυμναστική ενδείκνυται μετά τις 6-8 εβδομάδες και αφού βέβαια πάρεις το πράσινο φως από τον γιατρό σου. Δεν πρέπει πάντως να πιέσεις τον εαυτό σου, αλλά να μπεις σε πρόγραμμα όταν η ίδια νιώσεις αρκετά δυνατή, προσέχοντας πάντα τις κινήσεις σου. Γυμναστική με βάρη και οποιαδήποτε άσκηση μπορεί να προκαλέσει πίεση στην τομή σου και στην κοιλιακή περιοχή απαγορεύονται ειδικά το πρώτο διάστημα.

Γενικά πάντως πάρε τον χρόνο σου και βάλε ρεαλιστικούς στόχους-μην ξεχνάς πως μεγαλώνεις ένα μωρό, ξενυχτάς κλπ.-. Προτίμησε αρχικά το περπάτημα (σέρνοντας μαζί και το καρότσι 😉) ή το ποδήλατο, να πίνεις πολύ νερό και συμβουλεύσου κάποιο επαγγελματία ώστε να είσαι σίγουρη ότι κάνεις το καλύτερο & πιο ασφαλές για να επανέλθει το σώμα σου.

Δεν ξεχνάς τέλος να περιποιείσαι την τομή σου: δεν πρέπει να την βρέξεις τα πρώτα 24ωρα και γενικά μην την τρίβεις. Ακολουθείς φυσικά πάντα για όλα τις οδηγίες του γιατρού σου, ο οποίος θα σε εξετασει με υπέρηχο αφού κλείσεις 40 ημέρες. Εννοείται πως οποιοδήποτε έντονος ή ξαφνικός πόνος, μεγάλη αιμορραγία, πρήξιμο στην κοιλιά ή οτιδήποτε σαν σύμπτωμα σου φανεί περίεργο, επικοινωνείς άμεσα με τον γυναικολόγο σου.

& για το τέλος, λίγες σκέψεις

Κάτι που πάντα βοηθάει στην ψυχολογία-άρα και στην ανάρρωσή σου-είναι η σκέψη ότι κατάφερες το πιο σπουδαίο απ’ όλα: να φέρεις στον κόσμο μια ζωή!!! Εσύ το έκανες αυτό & το σώμα σου που είναι απλά απίστευτα δυνατό!!!

Αυτό το σώμα λοιπόν που τώρα αναρρώνει, σε έκανε μητέρα & είναι λογικό να θέλει το χρόνο του για να θεραπευτεί. Μην ξεχνάς πως το κεφάλαιο της ανάρρωσης αρχίζει και τελειώνει γρήγορα και μετά από μόλις λίγο καιρό-απίστευτο & όμως αληθινό-θα αποτελεί μια μακρινή ανάμνηση για σένα… ❤️

Μεγάλο φιλί,

Μαρίνα

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.