ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ: ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ Κ.ΚΑΡΑΝΑΝΟ*

https://www.youtube.com/watch?v=RPqu6SUF7hU

Είναι γεγονός ότι το θέμα των εμβολίων προβληματίζει και σε πολλές περιπτώσεις διχάζει τους γονείς. Αρκετοί μάλιστα φαίνεται να είναι πλέον αρκετά σκεπτικοί απέναντι στα εμβόλια ενώ τα τελευταία χρόνια το κίνημα κατά των εμβολίων βρίσκει περισσότερους υποστηρικτές και στη χώρα μας. Ακόμα και στο facebook υπάρχουν πολλές σελίδες με γονείς ενάντια στα εμβόλια που προτρέπουν και τους άλλους γονείς να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους και συγχρόνως κατηγορούν γιατρούς και φαρμακευτικές που στο βωμό του χρήματος θέτουν τη ζωή των παιδιών που εμβολιάζονται σε κίνδυνο (!).

Παρόλο αυτά σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ και της Unicef, ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμού παιδιών. Ως γονιός προσωπικά δεν το συζητώ ότι φροντίζω οι κόρες μου να κάνουν όλα τα εμβόλια. Πάντα βέβαια έχω λογικά κάποιο άγχος για τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες (μέχρι τώρα ευτυχώς ποτέ δεν έτυχε κάτι, ούτε στο Bexsero), αλλά με δεδομένο ότι κανένα φάρμακο δεν είναι 100% ασφαλές, αναγκαστικά ζυγίζεις τα υπέρ και τα κατά. Έτσι σε ό,τι αφορά τα εμβόλια πιστεύω ότι τα υπέρ είναι σίγουρα πολλά περισσότερα.

Για να δούμε όμως το θέμα από επιστημονική θέση, μίλησα για τον εμβολιασμό των μωρών, το πόσο αναγκαία είναι αλλά και τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες με τον παιδίατρό μας, κ. Κώστα Καρανάνο.

Πότε γίνονται τα πρώτα εμβόλια & ποια είναι αυτά?

Τα εμβόλια αρχίζουν από τη στιγμή που το μωρό κλείσει τον 2ο μήνα. Τότε γίνεται συνήθως το εξαπλό εμβόλιο (σε δόσεις 2ο-4ο & 6ο μήνα), δηλαδή διφθερίτιδα, τέτανος, κοκκύτης, πολιομυελίτιδα, αιμόφιλος & ηπατίτιδα Β. Γίνονται παράλληλα και τα εμβόλια από το στόμα για τους ρότα ιούς που προκαλούν γαστρεντερίτιδες. Έπειτα τον 3ο μήνα γίνεται ο πνευμονιόκοκκος (σε δόσεις 3ο-5ο-7ο μήνα) και έτσι τον 7ο μήνα ολοκληρώνεται βασικά η πρώτη σειρά εμβολίων.

Ανεπιθύμητες ενέργειες έχουν?

Τίποτα δεν κάνουν. 1% ποσοστό να υπάρξει κάτι. Ίσως μόνο κάποια γκρίνια παραπάνω το πρώτο 24ωρο μετά τον εμβολιασμό. Εξαίρεση το εμβόλιο ερυθράς-ιλαράς & παρωτίτιδας που έχει λίγες παραπάνω πιθανότητες να κάνει το μωρό πυρετό 5η με 12η μέρα.

Θεωρείτε ότι συνδέεται ο αυτισμός με τα εμβόλια?

Τα ποσοστά για τον αυτισμό είτε κάνεις εμβόλια είτε δεν κάνεις είναι τα ίδια. Ως γνωστόν ο σάλος αυτός προκλήθηκε μ’ ένα άρθρο που είχε γράψει το 1998 ο γαστρεντερολόγος Wakefield και συνέδεε το εμβόλιο Mmr (κατά της ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς) με την κολίτιδα και διάφορες διαταραχές που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού. Αποδείχθηκε όμως τελικά ότι είχε παραβιάσει τους ηθικούς κώδικες, παραποιώντας τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του και έτσι έχασε και την ιατρική του άδεια. Το θέμα του εμβολιασμού είναι πολύ σοβαρό, όπως επισημαίνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ‘τα εμβόλια είναι η μεγαλύτερη ιατρική ανακάλυψη του 20ου αιώνα και αποτελούν τη σημαντικότερη υγειονομική παρέμβαση της εποχής μας το ίδιο σημαντική με το καθαρό νερό στον αναπτυσσόμενο κόσμο’.  Μην ξεχνάμε πως εξαφανίστηκαν επικίνδυνες ασθένειες με τα εμβόλια όπως  η ανεμοβλογιά, ο κοκκύτης κα. που σε πολλές περιπτώσεις παρουσίαζαν σοβαρές επιπλοκές μέχρι και μεγάλη θνητότητα.

http://www.topsante.com

Ως γιατρός με τόσα χρόνια εμπειρία, τι πιστεύετε για τα εμβόλια? Πρέπει να γίνονται όλα?

Ασυζητητί πρέπει να γίνονται όλα τα εμβόλια και ό,τι καινούργιο βγαίνει είναι για καλό. Εννοείται πως είναι δοκιμασμένα και δεν είναι σίγουρα τυχαίο πως σε χώρες όπως για πχ. η Αυστραλία που είναι πολύ ευαισθητοποιημένες στο θέμα αυτό, δεν δίνουν οικογενειακό επίδομα αν δεν εμβολιάζεις τα παιδιά σου. Είναι πραγματικά αδιανόητο αυτή τη στιγμή να έχει εκδηλωθεί επιδημική έξαρση ιλαρά στα Βαλκάνια και σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία) λόγω του μη εμβολιασμού. Το τελευταίο 4μηνο μάλιστα έχουν καταγραφεί 100 περιστατικά στην Ελλάδα (έως 3/9/17) γεγονός που δείχνει ότι ο κίνδυνος επέκτασης της νόσου στη χώρα μας είναι πλέον υπαρκτός.

Ποια είναι η απάντησή σας στους γονείς που λένε ότι δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους και αυτά δεν έχουν αρρωστήσει?

Δεν έχουν αρρωστήσει, γιατί πολύ απλά η πλειοψηφία εμβολιάζεται, επομένως είναι σχεδόν αδύνατο κάποιος να τα κολλήσει. Όμως αν αυτό ανατραπεί, όπως έγινε τώρα με την έξαρση της ιλαράς, οι πιθανότητες επιδημίας πολλαπλασιάζονται. Όπως για πχ στην Αγγλία πριν κάποια χρόνια είχε μια περίοδο επικρατήσει το αντιεμβολιαστικό κίνημα και βρέθηκαν αντιμέτωποι με επιδημία ιλαράς και έτρεχαν πανικόβλητοι μετά ν’ εμβολιαστούν.

Ποια είναι η γνώμη σας για το εμβόλιο Bexsero (κατά της μηνιγγίτιδας β)?

Πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε! Η μηνιγγίτιδα β είναι ιδιαίτερα σοβαρή αρρώστια, εξελίσσεται ραγδαία και αν δεν την προλάβεις μπορεί ακόμη και να απειλήσει τη ζωή του ασθενή. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά όσα πρέπει να ξέρετε για το εμβόλιο Bexsero.

Λίγα λόγια για τον παιδίατρό μας…

Ο Κωνσταντίνος Καρανάνος γεννήθηκε στον Κρόκο Κοζάνης το 1954. Σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πήρε την ειδικότητα της Παιδιατρικής στο ΑΧΕΠΑ. Από το 1991 διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στον πεζόδρομο Καλαμαριάς. Είναι ο παιδίατρος των κοριτσιών μου και τον εμπιστευόμαστε απόλυτα, όχι μόνο λόγω της πολυετούς πείρας του, αλλά και επειδή σαν γιατρός είναι πάντα ψύχραιμος και πάντα διαθέσιμος ανεξαρτήτως ώρας & ημέρας.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.