COVID-19 & παιδιά*

Η πιο ιδιαίτερη σχολική χρόνια έχει αρχίσει και φυσικά όλοι οι γονείς είμαστε προβληματισμένοι και σε πολλές περιπτώσεις ανήσυχοι, σε σχέση με τον κορωνοϊό και τα παιδιά μας. Το σίγουρο είναι πως χρειάζεται ψυχραιμία από την πλευρά των γονιών ώστε να μην πανικοβάλλουμε τα μικρά και μαζί με σωστή ενημέρωση από τους ειδικούς και υπεύθυνη συνεργασία με το σχολείο, πιστεύω θα τα καταφέρουμε!

Οι απορίες όμως παραμένουν πολλές καθώς συνεχώς βγαίνουν νέα δεδομένα για τον συγκεκριμένο ιό, γι’ αυτό ζήτησα από την πολύ αξιόλογη παιδίατρο & Διδάκτωρ Ιατρικής Α.Π.Θ. Παναγιώτα Καρανάνου, ν’ απαντήσει σε διάφορες ερωτήσεις σε σχέση τον COVID-19 στα παιδιά και όλα όσα οι γονείς πρέπει να έχουμε υπόψην μας. Ελπίζω οι απαντήσεις της να σας βοηθήσουν!

1. Ποιά είναι τα συμπτώματα που εμφανίζουν τα παιδιά που νοσούν με COVID-19?

Τα έως τώρα επιδημιολογικά δεδομένα, που προέρχονται από μελέτες παρατήρησης σε όλο τον κόσμο, έχουν δείξει ότι τα παιδιά που νοσούν από Covid-19 μπορεί να παρουσιάσουν μεγάλο εύρος κλινικών συμπτωμάτων. Τα βασικά συμπτώματα της λοίμωξης από κορωνοϊό στα παιδιά είναι ο πυρετός, ο βήχας, o πονόλαιμος και η απώλεια γεύσης ή όσφρησης. Έχουν αναφερθεί επίσης συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα, όπως έμετοι και διαρροϊκές κενώσεις, αίσθημα κακουχίας ή/και μυαλγίες καθώς και διαφόρων ειδών δερματικά εξανθήματα. Ευτυχώς όμως φαίνεται, προς το παρόν, ότι η πλειονότητα των παιδιών με λοίμωξη Covid-19 δεν εμφανίζει συμπτώματα ή εμφανίζει ήπια νόσο, ενώ ο κίνδυνος σοβαρής νόσου Covid-19 είναι πολύ χαμηλός για τα παιδιά.

People.com

2. Τι να προσέξουμε οι γονείς ώστε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας;

Δεδομένου ότι προς το παρόν δεν υπάρχει αποτελεσματική ειδική θεραπεία της νόσου ή εμβόλιο για την πρόληψή της, οι γονείς θα πρέπει πρώτα από όλα να εξοικειώσουν και να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους με τη σωστή εφαρμογή των μέτρων προφύλαξης και πρόληψης της διασποράς της νόσου. Βασική παράμετρος είναι να τηρούν και οι ίδιοι τα μέτρα αυτά ώστε να λειτουργούν ως παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά τους. Μερικά απλά αλλά βασικά μέτρα προφύλαξης είναι τα εξής:

  • Πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό τουλάχιστον για 20 δευτερόλεπτα, ειδικά μετά την παραμονή σε δημόσιο χώρο ή αν αυτό δεν είναι εφικτό τα απολυμαίνουμε με αλκοολούχο αντισηπτικό με περιεκτικότητα τουλάχιστον 60% σε οινόπνευμα
  • Αποφεύγουμε να αγγίζουμε το στόμα, τα μάτια και τη μύτη μας
  • Τηρούμε τις αποστάσεις ασφαλείας (1,5 μέτρο)
  • Φοράμε τη μάσκα με το σωστό τρόπο στους χώρους όπου είναι υποχρεωτική η χρήση της
wsj.com

3. Είναι η μάσκα ασφαλής; Μπορεί η πολύωρη χρήση της στο σχολείο να βλάψει τα παιδιά;

Η μάσκα είναι η κύρια ασπίδα προστασίας στη μάχη μας έναντι στον ιό. Τα παιδιά μπορούν να φορούν μάσκες μιας χρήσεως (ιατρικές) ή υφασμάτινες. Η μάσκα πρέπει αν έχει το κατάλληλο μέγεθος και να καλύπτει επαρκώς τη μύτη, το στόμα και το σαγόνι του παιδιού. Η σωστή χρήση της την καθιστά απόλυτα ασφαλή στα παιδιά ηλικίας άνω των 4 ετών. Μάλιστα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναρτήσει σχετικά βίντεο για το πώς πρέπει να φοράμε τις μάσκες. Δείτε ΕΔΩ .

Babyandchild.ae

4. Αν το παιδί μας εμφανίσει συμπτώματα ίωσης που όμως μοιάζουν με COVID-19 τι πρέπει να κάνουμε;

Αν το παιδί μας εμφανίσει εμπύρετο ή συμπτώματα κυρίως από το αναπνευστικό σύστημα, θα πρέπει αρχικά να απομονωθεί στο σπίτι και άμεσα να επικοινωνήσουμε με τον παιδίατρο. Ο ίδιος θα κρίνει αν το παιδί πρέπει να εκτιμηθεί κλινικά από τον ίδιο ή αν πρέπει να παραπεμφθεί για περαιτέρω έλεγχο και εξετάσεις.

5. Πότε πρέπει να διενεργηθεί το ειδικό τεστ;

Το παιδί πρέπει να κάνει το τέστ αν έχει συμπτώματα συμβατά με αυτά της λοίμωξης από τον κορωνοϊό και μόνο αν υπάρχει, κατά τον παιδίατρο, πιθανότητα έκθεσης στον ιό, για την προστασία των ανθρώπων της οικογένειάς του που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

6. Πως φροντίζεις το παιδί που νοσεί με COVID-19 στο σπίτι χωρίς να κολλήσουν και αλλά μέλη της οικογένειας ;

Σε περίπτωση που ένα παιδί νοσεί ήπια από τον κορωνοϊό και κριθεί από τον παιδίατρό του ότι μπορεί να παραμείνει στο σπίτι για τη νοσηλεία του και την περαιτέρω ανάρρωσή του, ο ΕΟΔΥ έχει εκδώσει συγκεκριμένες οδηγίες για τα μέτρα που πρέπει να παρθούν. Έτσι συστήνεται το παιδί να παραμένει σε ένα καλά αεριζόμενο δωμάτιο που θα χρησιμοποιεί αποκλειστικά το ίδιο. Το άτομο που θα φροντίζει το μικρό ασθενή πρέπει να είναι υγιές, να φοράει μάσκα και ιδανικά να είναι ένα και πάντα το ίδιο. Η υγιεινή των χεριών πρέπει να εφαρμόζεται μετά από κάθε επαφή με τον ασθενή ή το άμεσο άψυχο περιβάλλον του, πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού, πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας. Πρέπει να χρησιμοποιούνται χειροπετσέτες μιας χρήσης μετά το πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό συστήνεται η χρήση υφασμάτινης πετσέτας, η οποία αντικαθίσταται όταν χρησιμοποιηθεί.Οι επιφάνειες και τα αντικείμενα πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται καθημερινά και τα ρούχα, κλινοσκεπάσματα, πετσέτες του ασθενούς να τοποθετούνται και πλένονται ξεχωριστά.

Iatronet.gr

7. Ποτέ πρέπει το παιδί που νοσεί με COVID-19 να νοσηλευτεί;

Ένα παιδί μπορεί να χρειαστεί να νοσηλευτεί αν παρουσιάζει υψηλό πυρετό, ο οποίος δεν υποχωρεί με τα αντιπυρετικά, αν δε σιτίζεται ικανοποιητικά και παρουσιάζει σημεία αφυδάτωσης ή αν εμφανίζει σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού δηλαδή αυξημένο αριθμό αναπνοών και δυσκολία στην αναπνοή. Ανάγκη νοσηλείας μπορεί να έχουν και παιδιά με σοβαρά χρόνια υποκείμενα νοσήματα που μπορεί να εκδηλώσουν βαρύτερα τη νόσο.


Οι περιπτώσεις στις οποίες πρέπει οι γονείς να επικοινωνούμε αμέσως με το σχολείο σχετικά με τον Covid-19 είναι οι εξής:


•Εάν το παιδί σας εμφανίζει έστω και ήπια συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη Covid-19.
Στην περίπτωση αυτή το παιδί παραμένει στο σπίτι και γίνεται ιατρική αξιολόγηση από τον θεράποντα ιατρό του και εφόσον χαρακτηριστεί από αυτόν ως ύποπτο κρούσμα για λοίμωξη Covid-19, χωρίς να υπάρχει εναλλακτική διάγνωση, θα πρέπει να γίνεται κατά προτεραιότητα μοριακό διαγνωστικό τεστ, για το αποτέλεσμα του οποίου το σχολείο πρέπει να ενημερώνεται αμέσως, όπως πρέπει να ενημερώνονται και οι υπεύθυνοι για τις εξωσχολικές δραστηριότητες στις οποίες ενδεχομένως μετέχει το παιδί. Σε κάθε περίπτωση η άμεση και καθημερινή επικοινωνία με το σχολείο είναι απαραίτητη για τον συντονισμό των βημάτων που πρέπει να ακολουθηθούν.

•Εάν το παιδί σας ή όσοι/ες μένουν μαζί σας θεωρούνται στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος.
•Σε κάθε περίπτωση που σας ανησυχεί κάποια κατάσταση (εμφάνιση κρούσματος ή συμπτωμάτων) στο στενό περιβάλλον της οικογένειας ή στις διάφορες εξωσχολικές δραστηριότητες που συμμετέχει το παιδί.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.