Και ο Θεός έπλασε τη γυναίκα…

Posted by

1625510_10153874692225083_540247212_n

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου και είναι μια μέρα αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες  που καθημερινά προσπαθούμε, διεκδικούμε, δημιουργούμε, δίνουμε ζωή & γενικά αφήνουμε το σημάδι μας σε όλα τα επίπεδα της ζωής.

Αρκετοί άντρες ίσως πείτε ότι μάλλον τα παραλέω, η αλήθεια όμως είναι αυτή και γι’ αυτό άλλωστε κι εσείς οι ίδιοι δεν μπορείτε χωρίς εμάς… 😉

Πώς όμως άρχισαν όλα?

Στις 8 Μαρτίου 1857, εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας της Νέας Υόρκης έκαναν εκδήλωση διαμαρτυρίας απαιτώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και έτσι η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1907. Στη συνέχεια, μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία (1917), ο Λένιν καθιέρωσε την συγκεκριμένη μέρα ως επίσημη αργία. Γρήγορα η 8η Μαρτίου έχασε την πολιτικό της υπόβαθρο και άρχισε να γιορτάζεται πλέον πιο εμπορικά με τους άντρες απλά να κάνουν δώρα στις γυναίκες. Την δεκαετία του ’60 όμως, η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος έφερε νέα διάσταση στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με αποτέλεσμα από το 1975 και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στόχος αυτής της μέρας να είναι η ανάδειξη των προβλημάτων και η προάσπιση των δικαιωμάτων όλων των γυναικών του πλανήτη.

Τι είναι αυτό που κάνει τη γυναίκα τόσο ξεχωριστή?

collage 8.3

Μα φυσικά ο πολλαπλός της ρόλος!

Κακά τα ψέματα, οι γυναίκες σήμερα έχουμε μια πολύ απαιτητική καθημερινότητα αφού είμαστε συγχρόνως σύζυγοι, μαμάδες, εργαζόμενες, νοικοκυρές, φίλες (& πολλά ακόμη) και χωρίς υπερβολή τρέχουμε όλη μέρα για να τα προλάβουμε όλα!

Αναλαμβάνουμε πιστεύω τον πιο βασικό και ουσιαστικό μας ρόλο από τη στιγμή που φέρνουμε ζωή στον κόσμο. Προφανώς λόγω του μητρικού ενστίκτου, οι μητέρες χαρίζουμε στα παιδιά μας απλόχερα αγάπη και στοργή και  προσπαθούμε να δίνουμε ό, τι καλύτερο βάζοντας πολλές φορές τον εαυτό μας σε δεύτερη μοίρα. Σίγουρα φυσικά η μεγαλύτερη επιθυμία όλων των μαμάδων είναι τα παιδιά μας να μεγαλώσουν σε μια κοινωνία χωρίς ταμπέλες και στρεότυπα, σ’ έναν κόσμο που θα τα ωθήσει να εξελιχθούν και θα τους επιτρέψει να είναι ό, τι επιλέξουν.

opensesameshop.com

Υποστηρικτικές και προστατευτικές είμαστε συνήθως και απέναντι στον σύντροφό μας. Μπορεί οι άντρες να είναι αυτοί που φαίνονται πιο ισχυροί, στις μεγάλες κρίσεις όμως οι γυναίκες είμαστε τις περισσότερες φορές αυτές που δείχνουμε ουσιαστική δύναμη και πυγμή, βρίσκουμε λύσεις & στηρίζουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Ως γνωστόν άλλωστε, η γυναίκα ακόμα κι αν ‘πέσει’ κάποια στιγμή στη ζωή της ή πληγωθεί,  δύσκολα το βάζει κάτω, σύντομα ξαναβρίσκει τον εαυτό της  & επιστρέφει δριμύτερη.

Ένα ακόμα μεγάλο χάρισμα που έχουμε τα θηλυκά είναι η ικανότητά μας να κάνουμε πολλά πράγματα την ίδια στιγμή. Κι αυτό δεν το λέω εγώ, αλλά οι επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό οφείλεται στη δομή του γυναικείου εγκεφάλου, σε αντίθεση με τον αντρικό που μπορεί και επεξεργάζεται  μία μόνο πληροφορία τη φορά 🙂 .

Δεν θα μπορούσα βέβαια να μην αναφερθώ και στο παροιμιώδες πείσμα των γυναικών όπου προκειμένου να πετύχουμε τον στόχο μας, μπορούμε κυριολεκτικά να φέρουμε τα πάνω κάτω έχοντας βέβαια πάντα ως όπλα την ευστροφία του μυαλού αλλά και τη γοητεία…! Κάπως έτσι πρέπει να βγήκε μάλλον και το αρχαίο ρητό “πυρ, γυνή και θάλασσα” 🙂 .

Ποια είναι σήμερα τα δικαιώματα των γυναικών?

Στις αναπτυγμένες χώρες η γυναίκα σήμερα έχει καταφέρει να έχει πολλά δικαιώματα, όπως ότι έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση, εργάζεται, ψηφίζει κα. Δυστυχώς όμως δεν ισχύει το ίδιο για τις γυναίκες των αναπτυσσόμενων χωρών καθώς παρά τις προσπάθειες είναι ακόμα αρκετοί οι τομείς όπου η γυναίκα δεν έχει ισότιμη μεταχείριση. Σύμφωνα με την ActionAid μάλιστα τα 2/3 των αναλφάβητων του πλανήτη είναι γυναίκες ενώ κάθε λεπτό μια γυναίκα χάνει τη ζωή της λόγω επιπλοκών κατά τη διάρκεια της γέννας.

Ας ελπίσουμε πως με συνεχείς δράσεις, οι γυναίκες όλου του κόσμου θα έχουν σύντομα τη δική τους φωνή, δεν θα βιώνουν έντονες διακρίσεις ενώ φαινόμενα όπως η εμπορία & η βία κατά των γυναικών θα εκλείψουν εντελώς.

The-extension-of-womens-rights-is-the-basic

*Kλείνω μ’ ένα κορίτσι φαινόμενο, την Μalala Yousafzai…

που ως εκ θαύματος επέζησε όταν το 2011 την πυροβόλησαν στο Πακιστάν την ώρα που βρισκόταν μέσα στο σχολικό λεωφορείο. Σήμερα είναι η νεότερη κάτοχος Νόμπελ Ειρήνης και αγωνίζεται με πάθος για τα δικαιώματα των κοριτσιών παγκοσμίως στην εκπαίδευση.

http://www.boredpanda.com

Χρόνια πολλά λοιπόν σε όλες μας!!!

Χρόνια πολλά σε όλες τις δυνατές γυναίκες, στις γυναίκες που τολμούν, στις γυναίκες που μας εμπνέουν…

& φυσικά αγαπημένα αρσενικά, πάντα να σέβεστε, ν’ αγαπάτε-να το δείχνετε κιόλας-τις γυναίκες της ζωής σας & μην ξεχνάτε…  The future is female 😉 😛

Happy Women’s Day 🌹

Πολλά φιλιά,

Μαρίνα

la-vie-en-rose

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s