Και ο ΘΕΟΣ ΕΠΛΑΣΕ τη ΓΥΝΑΙΚΑ…

1625510_10153874692225083_540247212_n

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου και είναι αφιερωμένη σε όλες εμάς τις γυναίκες που καθημερινά προσπαθούμε, διεκδικούμε, δημιουργούμε, δίνουμε ζωή & γενικά αφήνουμε το σημάδι μας σε όλα τα επίπεδα της ζωής.

Πώς όμως άρχισαν όλα?

Στις 8 Μαρτίου 1857, εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας της Νέας Υόρκης κατέβηκαν σε απεργία απαιτώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και μείωση των ωρών εργασίας. Η συγκεκριμένη διαμαρτυρία ήταν από τις σημαντικότερες στιγμές του εργατικού κινήματος διεθνώς, αφού έφερε για πρώτη φορά στην επιφάνεια ζητήματα κατά της εκμετάλλευσης και των φυλετικών διακρίσεων, αλλά και της ανισοτιμίας μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Έτσι, η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1907 ενώ μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία (1917), ο Λένιν καθιέρωσε την συγκεκριμένη μέρα ως επίσημη αργία. Στη συνέχεια, η 8η Μαρτίου έχασε την πολιτικό της υπόβαθρο και άρχισε να γιορτάζεται πλέον πιο εμπορικά με τους άντρες απλά να κάνουν δώρα στις γυναίκες. Την δεκαετία του ’60 όμως, η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος έφερε νέα διάσταση στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με αποτέλεσμα από το 1975 και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στόχος αυτής της μέρας να είναι η ανάδειξη των προβλημάτων και η προάσπιση των δικαιωμάτων όλων των γυναικών του πλανήτη.

Τι είναι αυτό που κάνει τη γυναίκα τόσο ξεχωριστή?

collage 8.3

Μα φυσικά ο πολλαπλός της ρόλος!

Κακά τα ψέματα, οι γυναίκες έχουμε μια πολύ απαιτητική καθημερινότητα αφού είμαστε συγχρόνως σύζυγοι, μαμάδες, ερωμένες, εργαζόμενες, νοικοκυρές, φίλες (& πολλά ακόμη) και χωρίς υπερβολή τρέχουμε όλη μέρα για να τα προλάβουμε όλα!


Αναλαμβάνουμε πιστεύω τον πιο βασικό και ουσιαστικό μας ρόλο από τη στιγμή που γινόμαστε μανούλες. Υπάρχει άλλωστε μεγαλύτερο θαύμα από το να φέρνεις ζωή στον κόσμο? Λόγω του μητρικού ενστίκτου, οι μητέρες χαρίζουμε στα παιδιά μας απλόχερα αγάπη και στοργή και προσπαθούμε να δίνουμε ό, τι καλύτερο βάζοντας πολλές φορές τον εαυτό μας σε δεύτερη μοίρα.

Σίγουρα η μεγαλύτερη επιθυμία όλων των μαμάδων είναι τα παιδιά μας-αγόρια & κορίτσια- να μεγαλώσουν σε μια κοινωνία χωρίς ταμπέλες, διακρίσεις και στερεότυπα, αλλά σ’ έναν κόσμο που θα τα ωθήσει να εξελιχθούν και θα τους επιτρέψει να είναι ό, τι αυτά επιλέξουν.

Σαν μαμάδες οφείλουμε σε κάθε περίπτωση να δώσουμε στα παιδιά μας τα σωστά πρότυπα: όσες έχουμε κορίτσια, να τις μάθουμε από μικρές να πατούν γερά στα πόδια τους, να χρησιμοποιούν τη φωνή τους χωρίς να φοβούνται και να πιστεύουν πραγματικά στον εαυτό τους…💪🏼

Για όσες μαμάδες έχουν (και) γιούς, πρέπει να εκπαιδευτούν όπως λέγεται συχνά τα αγόρια ώστε να καταλάβουν επί της ουσίας τι σημαίνει σέβομαι & τιμώ τη γυναίκα ❤️ Και φυσικά όλα αυτά αρχίζουν από το παράδειγμα που ίδιοι εμείς οι γονείς δίνουμε στα παιδιά μας…


Ποια είναι σήμερα τα δικαιώματα των γυναικών?

Στις αναπτυγμένες χώρες η γυναίκα σήμερα έχει καταφέρει να έχει πολλά δικαιώματα, όπως ότι έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση, εργάζεται, ψηφίζει. Ακόμα και έτσι όμως, συνεχίζουμε να ζούμε σ’ ένα κόσμο όπου διακρίνουμε τα πράγματα σε αγορίστικα/κοριτσίστικα ενώ δεν είναι σπάνια τα φαινόμενα όπου μία γυναίκα μπορεί να νιώσει ότι την υποτιμούν λόγω φύλου, δεν την δέχονται γι ‘αυτό που είναι ή φοβάται να πει τη γνώμη της.

Στις αναπτυσσόμενες χώρες, τα πράγματα είναι δυστυχώς πολύ χειρότερα και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και τραγικά, καθώς παρά τις προσπάθειες είναι αρκετοί οι τομείς όπου η γυναίκα δεν έχει ισότιμη μεταχείριση. Σύμφωνα με την ActionAid μάλιστα τα 2/3 των αναλφάβητων του πλανήτη είναι γυναίκες ενώ κάθε λεπτό μια γυναίκα χάνει τη ζωή της λόγω επιπλοκών κατά τη διάρκεια της γέννας.

Είναι πραγματικά λυπηρό και συγχρόνως τρομακτικό αν σκεφτεί κανείς πως ακόμα και σήμερα υπάρχουν γυναίκες στον κόσμο που δεν έχουν όλα αυτά που εμείς θεωρούμε δεδομένα: Δεν μπορούν να καταγγείλουν την ενδοοικογενειακή βία αφού δεν θεωρείται έγκλημα. Καταδικάζονται σε θάνατο γιατί πήγαν να ψωνίσουν χωρίς να συνοδεύονται από το σύζυγό τους. Παντρεύονται χωρίς να θέλουν ενώ είναι ακόμα παιδιά…

H Human Writes Watch εκτιμά ότι…

  • περίπου 12 εκατομμύρια κορίτσια παντρεύονται πριν κλείσουν τα 18
  • μόλις το 23,65 % είναι γυναίκες στα κοινοβούλια παγκοσμίως
  • 1/3 των γυναικών παγκοσμίως  έχουν βιώσει κάποιου είδους  σωματικής ή σεξουαλικής  βίας στη ζωή τους
  •  περισσότερα από 200 εκατομμύρια γυναικών που ζουν σήμερα έχουν υποστεί γεννητικό ακρωτηριασμό

Ας ελπίσουμε πως με συνεχείς δράσεις, οι γυναίκες όλου του κόσμου θα έχουν σύντομα τη δική τους φωνή, δεν θα βιώνουν έντονες διακρίσεις ενώ φαινόμενα όπως η εμπορία & η βία κατά των γυναικών θα εκλείψουν εντελώς.

The-extension-of-womens-rights-is-the-basic

*Αξίζει μια αναφορά σ’ ένα κορίτσι φαινόμενο, την Μalala Yousafzai…

που ως εκ θαύματος επέζησε όταν το 2011 την πυροβόλησαν στο Πακιστάν την ώρα που βρισκόταν μέσα στο σχολικό λεωφορείο. Σήμερα είναι η νεότερη κάτοχος Νόμπελ Ειρήνης και αγωνίζεται με πάθος για τα δικαιώματα των κοριτσιών παγκοσμίως στην εκπαίδευση.

http://www.boredpanda.com

Λίγες σκέψεις για το τέλος…

Χρόνια πολλά λοιπόν στις δυνατές γυναίκες, στις γυναίκες που τολμούν, διεκδικούν, πετυχαίνουν, κυνηγούν τα όνειρά τους & αποτελούν πρότυπα για όλους μας!

Χρόνια πολλά σε όλα αγαπημένα κορίτσια της ζωής μας & αγάπη σε όλες τις γυναίκες που χάρη σε αυτές εξελισσόμαστε ❤️

opensesameshop.com

Και μην ξεχνάς: ενωμένες μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα! Γι’ αυτό πες όχι στον ανταγωνισμό & τη ζήλεια. Μόνο έτσι το μέλλον θα είναι γένους θηλυκού💗

Η καθεμία μας άλλωστε είναι μοναδική & ξεχωριστή

Always remember…

Να είσαι ο εαυτός σου…

Να μην συμβιβάζεσαι…

Να είσαι ελεύθερη…

Να αγαπάς το σώμα σου,

Να βοηθάς,

Να δίνεσαι χωρίς όμως να θυσιάζεσαι

Μπορείς να πετύχεις, ό,τι βάλεις στόχο!

Να χαίρεσαι,

Να ζεις όπως εσύ επιθυμείς!


Happy International Women’s Day 🌹

Πολλά φιλιά,

Μαρίνα

la-vie-en-rose

One thought on “Και ο ΘΕΟΣ ΕΠΛΑΣΕ τη ΓΥΝΑΙΚΑ…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.