Και ο ΘΕΟΣ ΕΠΛΑΣΕ τη ΓΥΝΑΙΚΑ…

1625510_10153874692225083_540247212_n

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου και είναι αφιερωμένη σε όλες εμάς τις γυναίκες που καθημερινά προσπαθούμε, διεκδικούμε, δημιουργούμε, δίνουμε ζωή & γενικά αφήνουμε το σημάδι μας σε όλα τα επίπεδα της ζωής.

Πώς όμως άρχισαν όλα?

Στις 8 Μαρτίου 1857, εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας της Νέας Υόρκης κατέβηκαν σε απεργία απαιτώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και μείωση των ωρών εργασίας. Η συγκεκριμένη διαμαρτυρία ήταν από τις σημαντικότερες στιγμές του εργατικού κινήματος διεθνώς, αφού έφερε για πρώτη φορά στην επιφάνεια ζητήματα κατά της εκμετάλλευσης και των φυλετικών διακρίσεων, αλλά και της ανισοτιμίας μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Έτσι, η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1907 ενώ μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία (1917), ο Λένιν καθιέρωσε την συγκεκριμένη μέρα ως επίσημη αργία. Στη συνέχεια, η 8η Μαρτίου έχασε την πολιτικό της υπόβαθρο και άρχισε να γιορτάζεται πλέον πιο εμπορικά με τους άντρες απλά να κάνουν δώρα στις γυναίκες. Την δεκαετία του ’60 όμως, η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος έφερε νέα διάσταση στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με αποτέλεσμα από το 1975 και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στόχος αυτής της μέρας να είναι η ανάδειξη των προβλημάτων και η προάσπιση των δικαιωμάτων όλων των γυναικών του πλανήτη.

Τι είναι αυτό που κάνει τη γυναίκα τόσο ξεχωριστή?

collage 8.3

Μα φυσικά ο πολλαπλός της ρόλος!

Οι γυναίκες είμαστε συγχρόνως σύζυγοι, μαμάδες, κόρες, σύντροφοι, εργαζόμενες, νοικοκυρές, φίλες (& πολλά ακόμη) και χωρίς υπερβολή τρέχουμε όλη μέρα για να τα προλάβουμε όλα! Είναι στ’ αλήθεια τόσο όμορφο να είσαι γυναίκα, την ίδια στιγμή όμως τόσο απαιτητικό και γεμάτο προκλήσεις σε συνάρτηση με την κοινωνία μέσα στην οποία η γυναίκα μεγαλώνει, διαμορφώνεται και ζει.


Οι εποχές βέβαια αλλάζουν, τα στερεότυπα αρχίζουν και “σπάνε” και ο ρόλος της γυναίκας διαρκώς επαναπροσδιορίζεται με στόχο να ξεφύγουμε από παλιές αντιλήψεις & χρόνιες παθογένειες και να δημιουργηθούν νέες υγιείς βάσεις για τις νεότερες γενιές.

Έτσι και ως μαμάδες πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε τα παιδιά μας-αγόρια & κορίτσια- να μεγαλώσουν σε μια κοινωνία χωρίς ταμπέλες, διακρίσεις και στερεότυπα, αλλά σ’ έναν κόσμο που θα τα ωθήσει να εξελιχθούν και θα τους επιτρέψει με σεβασμό να είναι ό, τι αυτά επιλέξουν.

Σαν μαμάδες επίσης οφείλουμε σε κάθε περίπτωση να δώσουμε στα παιδιά μας τα σωστά πρότυπα: να διδάξουμε στα κορίτσια μας από μικρά να πατούν γερά στα πόδια τους, να χρησιμοποιούν τη φωνή τους χωρίς να φοβούνται, να είναι δυνατές και να πιστεύουν πραγματικά στον εαυτό τους…💪🏼

Αντίστοιχα να διδάξουμε στα αγόρια μας τι σημαίνει επί της ουσίας σέβομαι & τιμώ τη γυναίκα ❤️ Και φυσικά όλα αυτά αρχίζουν πάντα από το παράδειγμα και το πρότυπο που εμείς οι ίδιοι οι γονείς δίνουμε στα παιδιά μας…


Ποια είναι σήμερα τα δικαιώματα των γυναικών?

Στις αναπτυγμένες χώρες η γυναίκα σήμερα έχει καταφέρει να έχει πολλά δικαιώματα, όπως ότι έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση, εργάζεται, ψηφίζει. Ακόμα και έτσι όμως, συνεχίζουμε να ζούμε σ’ ένα κόσμο όπου διακρίνουμε τα πράγματα σε αγορίστικα/κοριτσίστικα ενώ δεν είναι σπάνια τα φαινόμενα όπου μία γυναίκα μπορεί να νιώσει ότι την υποτιμούν λόγω φύλου, δεν την δέχονται γι ‘αυτό που είναι ή φοβάται να πει τη γνώμη της.

Στις αναπτυσσόμενες χώρες, τα πράγματα είναι δυστυχώς πολύ χειρότερα και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και τραγικά, καθώς παρά τις προσπάθειες είναι αρκετοί οι τομείς όπου η γυναίκα δεν έχει ισότιμη μεταχείριση. Σύμφωνα με την ActionAid μάλιστα τα 2/3 των αναλφάβητων του πλανήτη είναι γυναίκες ενώ κάθε λεπτό μια γυναίκα χάνει τη ζωή της λόγω επιπλοκών κατά τη διάρκεια της γέννας.

Είναι πραγματικά λυπηρό και συγχρόνως τρομακτικό αν σκεφτεί κανείς πως ακόμα και σήμερα υπάρχουν γυναίκες στον κόσμο που δεν έχουν όλα αυτά που εμείς θεωρούμε δεδομένα: Δεν μπορούν να καταγγείλουν την ενδοοικογενειακή βία αφού δεν θεωρείται έγκλημα. Καταδικάζονται σε θάνατο γιατί πήγαν να ψωνίσουν χωρίς να συνοδεύονται από το σύζυγό τους. Παντρεύονται χωρίς να θέλουν ενώ είναι ακόμα παιδιά…

H Human Writes Watch εκτιμά ότι…

  • περίπου 12 εκατομμύρια κορίτσια παντρεύονται πριν κλείσουν τα 18
  • μόλις το 23,65 % είναι γυναίκες στα κοινοβούλια παγκοσμίως
  • 1/3 των γυναικών παγκοσμίως  έχουν βιώσει κάποιου είδους  σωματικής ή σεξουαλικής  βίας στη ζωή τους
  •  περισσότερα από 200 εκατομμύρια γυναικών που ζουν σήμερα έχουν υποστεί γεννητικό ακρωτηριασμό

Ας ελπίσουμε πως με συνεχείς δράσεις, οι γυναίκες όλου του κόσμου θα έχουν σύντομα τη δική τους φωνή, δεν θα βιώνουν έντονες διακρίσεις ενώ φαινόμενα όπως η εμπορία & η βία κατά των γυναικών θα εκλείψουν εντελώς.

•Τσέκαρε στα social media, αξιόλογα προφίλ που στηρίζουν τις γυναίκες, μας αφυπνίζουν και παράλληλα δημιουργούν δράσεις με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο➡️ @yperoxes.gynaikes @womenlikeyou_


*Αξίζει μια αναφορά σ’ ένα κορίτσι φαινόμενο, την Μalala Yousafzai…

που ως εκ θαύματος επέζησε όταν το 2011 την πυροβόλησαν στο Πακιστάν την ώρα που βρισκόταν μέσα στο σχολικό λεωφορείο. Σήμερα είναι η νεότερη κάτοχος Νόμπελ Ειρήνης και αγωνίζεται με πάθος για τα δικαιώματα των κοριτσιών παγκοσμίως στην εκπαίδευση.

http://www.boredpanda.com


Λίγες σκέψεις για το τέλος…

Χρόνια πολλά λοιπόν σε όλες μας!

Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες που δεν το βάζουν κάτω, τολμούν, διεκδικούν, πετυχαίνουν, κυνηγούν τα όνειρά τους, μιλούν ανοιχτά για όλα τα θέματα & αποτελούν πρότυπα για όλους μας!

Χρόνια πολλά σε όλα αγαπημένα κορίτσια της ζωής μας που χάρη σε αυτές εξελισσόμαστε ❤️

opensesameshop.com

Και μην ξεχνάς: Η καθεμία μας είναι μοναδική & ξεχωριστή και μόνο ενωμένες μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα! Η αλληλοϋποστήριξη είναι το παν! Γι’ αυτό πες όχι στον ανταγωνισμό & τη ζήλεια και δείξε τη δύναμή σου. Μόνο έτσι το μέλλον θα είναι γένους θηλυκού💗

Always remember…

Να είσαι ο εαυτός σου…

Να μην συμβιβάζεσαι…

Να είσαι ελεύθερη…

Να φροντίζεις τον εαυτό σου…

Να βοηθάς & να προσφέρεις χωρίς όμως να θυσιάζεσαι…

Να μην ανέχεσαι τη βία οποιαδήποτε μορφής!

Να ζητάς βοήθεια & στήριξη όταν το χρειάζεσαι!

Μπορείς να πετύχεις, ό,τι βάλεις στόχο!

Να χαίρεσαι,

Να ζεις όπως εσύ επιθυμείς!


Happy International Women’s Day 🌹

Πολλά φιλιά,

Μαρίνα

la-vie-en-rose

One thought on “Και ο ΘΕΟΣ ΕΠΛΑΣΕ τη ΓΥΝΑΙΚΑ…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.