ΜΩΡΑ-ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ: ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ Κ.ΚΑΡΑΝΑΝΟ🐬

20140812_100124

Υπάρχουν γενικά πολλά που οι γονείς πρέπει να έχουμε υπόψην μας όταν πάμε στη θάλασσα μαζί με τα μικρά μας☀️🐬💦💦

Γι’ αυτό και μίλησα με τον παιδίατρό μας, κύριο Κώστα Καρανάνο που μου έδωσε πολλές χρήσιμες συμβουλές:

🆘🆘🆘

  • Αποφεύγουμε να πηγαίνουμε για μπάνιο τις ‘βάρβαρες’ ώρες, δηλαδή σίγουρα όχι 13:00 με 16:00. Το καλύτερο είναι είτε νωρίς το πρωί μέχρι το αργότερο 12:00 είτε το απόγευμα μετά τις 17:30 ☀️
  • Δεν ξεχνάμε ποτέ το αντηλιακό 🧴Επιλέγουμε αντηλιακό ειδικό για μωρά-νήπια με υψηλό δείκτη προστασίας και δεν ξεχνάμε να το ανανεώνουμε συχνά ακόμα και αν έχει συννεφιά. Καπέλο & γυαλιά ηλίου είναι επίσης πολύ σημαντικά🧢🕶
  • ❗️Τα μωρά κάτω των 6 μηνών δεν πρέπει να εκτίθενται όμως καθόλου στον ήλιο, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο ήλιος συνεχίζει να μας καίει ακόμα κι αν είμαστε κάτω από ομπρέλες/σκέπαστρα ⛱
  • Επειδή το δέρμα των μωρών είναι πολύ ευαίσθητο, είναι βασικό να γνωρίζουμε αν η θάλασσα είναι καθαρή, γιατί μπορεί τα μωρά να κάνουν μυκητιάσεις. Γι’ αυτό και προτιμότερο είναι πριν γίνουν 6 μηνών να μην μπαίνουν καλύτερα στη θάλασσα. ❗️Σε καμία περίπτωση, το μωρό δεν πρέπει να μπει στη θάλασσα πριν την ηλικία των 2 μηνών❗️
  • Στο πρώτο μπάνιο, μπαίνουμε σιγά σιγά στο νερό έχοντας το μωρό μας αγκαλιά βρέχοντας πρώτα τα ποδαράκια του και εφόσον του αρέσει βρέχεις και το υπόλοιπο κορμάκι του. Γενικά δίνουμε χρόνο στο μωρό για να συνηθίσει και σίγουρα δεν το πιέζουμε ειδικά σε περίπτωση που δούμε ότι αντιδράει, κλαίει-άλλωστε κάθε μωρό είναι διαφορετικό και θέλει το δικό του χρόνο.
  • Ειδικά τις πρώτες φορές που θα πάτε στη θάλασσα, πρέπει να κρατάς το μωρό αγκαλιά ώστε να νιώθει ασφάλεια. Φυσικά το κρατάς στο νερό όση ώρα βλέπεις ότι το ευχαριστεί.
  • Προτιμήστε μπρατσάκια ή γιλέκο -προσοχή γενικά στην επιλογή σωσιβίου, γιατί έχουν υπάρξει περιπτώσεις που το σωσίβιο έχει γυρίσει ανάποδα μαζί με το μωρό. Σε κάθε περίπτωση επιβλέπουμε συνεχώς τα παιδάκια μας!
  • Για μωρά κάτω του 1 έτους, το μπάνιο στη θάλασσα δεν πρέπει να διαρκεί παραπάνω από ένα τέταρτο.
  • Αν δεις πως το μωρό κρυώνει, λίγο τρέμουν τα χειλάκια του ή “μουλιάζουν” τα δαχτυλάκια του, πρέπει να το βγάλεις έξω.
  • Καλό είναι να έχουμε ένα μπουκάλι νερό μαζί μας ώστε να ξεπλένουμε το μωρό με το που βγούμε από τη θάλασσα και να μην μένει το αλάτι στο ευαίσθητο δέρμα του.
  • Έπειτα το σκουπίζουμε καλά με μια πετσέτα, ανανεώνουμε το  αντηλιακό, του φοράμε καπέλο, το ντύνουμε με ρουχαλάκι ελαφρύ (κατά προτίμηση λευκό) και οπωσδήποτε την πάνα του & το αφήνουμε να παίξει για λίγο κάτω από την ομπρέλα στη σκιά.
  • Δεν βάζουμε πότε το μωρό απευθείας πάνω στην άμμο. Πάντα στρώνουμε κάτω και προσέχουμε να μη βάλει στο στόμα του πετραδάκια, άμμο κλπ.
  • Ενυδατώνουμε τα μικρά μας όσο είμαστε στην παραλία με άφθονο νερό/υγρά 💧& από φαγητό τους δίνουμε κάτι ελαφρύ όπως φρούτα 🍉🍈🍒 Για τα μεγαλύτερα παιδιά που κάνουν πολλές βουτιές πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 2 ώρες από το τελευταίο τους γεύμα.

Η δική μου εμπειρία στα πρώτα μπάνιο των κοριτσιών μου 💞💦

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Με τη μικρή μου Ελισάβετ, η πρώτη επαφή με τη θάλασσα ήταν πραγματικά πολύ καλή! Ήταν τότε σχεδόν 8 μηνών, είχε ενθουσιαστεί με το νερό και έτσι είχε μπει θυμάμαι αμέσως και δεν ήθελε κιόλας να βγει. Σε όλους φυσικά έκανε τότε εντύπωση-και προσωπικά ακόμα μου κάνει-ότι μπαίνει αμέσως στη θάλασσα ακόμα και όταν το νερό είναι πολύ κρύο (!!!).

Η δεύτερη κόρη μου η Βικτώρια, ήταν περίπου 7 μηνών στο πρώτο της μπάνιο και ήταν και αυτή πολύ θετική. Κολλημένη φυσικά πάνω μου, αλλά της άρεσε πολύ💦

Κατά τη γνώμη μου…

είναι καθαρά θέμα παιδιού πως θ’ αντιδράσει τελικά στη θάλασσα την 1η φορά και ας μην ξεχνάμε φυσικά ότι τα μικρά περνάνε πάντα φάσεις-τουτέστιν μπορεί μια περίοδο να μπαίνουν ατρόμητα και σε άλλη φάση να μην τους αρέσει και τόσο-.

Το σίγουρο είναι πως ως γονείς πρέπει να τα ενθαρρύνουμε ώστε να το δουν σαν διασκέδαση, να επιμένουμε στο θέμα αντηλιακό & καπέλο (η δική μου συνήθως το πετάει…!) και το κυριότερο να μην τα χάνουμε ούτε στιγμή από τα μάτια μας! ! !

Καλό καλοκαίρι να έχουμε και καλές βουτιές σε όλα τα μικρά & μεγάλα παιδιά ❤

IMG_9047

Λίγα λόγια για τον παιδίατρό μας…

thumbnail_IMG_0490

Ο Κωνσταντίνος Καρανάνος γεννήθηκε στον Κρόκο Κοζάνης το 1954. Σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πήρε την ειδικότητα της Παιδιατρικής στο ΑΧΕΠΑ. Από το 1991 διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στον πεζόδρομο Καλαμαριάς. Είναι ο παιδίατρος των κοριτσιών μου και τον εμπιστευόμαστε απόλυτα, όχι μόνο λόγω της πολυετούς πείρας του, αλλά και επειδή σαν γιατρός είναι πάντα ψύχραιμος και πάντα διαθέσιμος ανεξαρτήτως ώρας & ημέρας.

Φιλιά,

Μαρίνα

αρχείο λήψης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.