Πότε να κάνει το μωρό το 1ο του μπάνιο στη θάλασσα?

20140812_100124

Πολλές οι απόψεις πάνω στο συγκεκριμένο θέμα…!

Άλλοι γονείς είναι πιο χαλαροί για να μπει το μωρό τους στη θάλασσα, άλλοι όμως αγχώνονται πολύ: για τον ήλιο, την θερμοκρασία του νερού, αν είναι αρκετά καθαρή η θάλασσα και πάει λέγοντας…!

Μίλησα λοιπόν με τον παιδίατρό μας, κύριο Κώστα Καρανάνο και ιδού τι μου απάντησε:

  • Αποφεύγουμε να πηγαίνουμε για μπάνιο τις ‘βάρβαρες’ ώρες, δηλαδή σίγουρα όχι 13:00 με 16:00. Το καλύτερο είναι είτε νωρίς το πρωί είτε το απόγευμα μετά τις 18:00.
  • Δεν ξεχνάμε ποτέ το αντηλιακό! Επιλέγουμε αντηλιακό ειδικό για μωρά με υψηλό δείκτη προστασίας και δεν ξεχνάμε να το ανανεώνουμε συχνά ακόμα και αν έχει συννεφιά.
  • Επειδή το δέρμα των μωρών είναι πολύ ευαίσθητο, είναι βασικό να γνωρίζουμε αν η θάλασσα είναι καθαρή, γιατί μπορεί τα μωρά να κάνουν μυκητιάσεις. Γι’ αυτό και προτιμότερο είναι πριν γίνουν 6 μηνών να μην μπαίνουν καλύτερα στη θάλασσα.
  • Στο πρώτο μπάνιο, μπαίνουμε σιγά σιγά στο νερό βρέχοντας πρώτα το κορμάκι του ώστε να συνηθίσει. Δεν πιέζουμε όμως το μωρό σε περίπτωση που δούμε ότι αντιδράει, κλαίει-άλλωστε κάθε μωρό είναι διαφορετικό και θέλει το δικό του χρόνο.
  • Προτιμήστε μπρατσάκια και όχι σωσίβιο, γιατί έχουν υπάρξει περιπτώσεις που το σωσίβιο έχει γυρίσει ανάποδα μαζί με το μωρό. Σε κάθε περίπτωση επιβλέπουμε συνεχώς τα παιδάκια μας!
  • Για μωρά κάτω του 1 έτους, το μπάνιο στη θάλασσα δεν πρέπει να διαρκεί παραπάνω από ένα τέταρτο.
  • Μέχρι 1 ετούς, καλό είναι να έχουμε ένα μπουκάλι νερό μαζί μας ώστε να ξεπλένουμε το μωρό με το που βγούμε από τη θάλασσα.
  • Έπειτα το σκουπίζουμε, ανανεώνουμε το  αντηλιακό, του φοράμε καπέλο, το ντύνουμε με ρουχαλάκι ελαφρύ (κατά προτίμηση λευκό) και την πάνα του & το αφήνουμε να παίξει για λίγο κάτω από την ομπρέλα στη σκιά.
  • Δεν βάζουμε πότε το μωρό απευθείας πάνω στην άμμο.  Πάντα στρώνουμε κάτω και προσέχουμε να μη βάλει στο στόμα του πετραδάκια, άμμο κλπ.

Η δική μου εμπειρία…

SAMSUNG CAMERA PICTURES

με τη μικρή μου στη θάλασσα ήταν πραγματικά πολύ καλή! Η Έλλη ήταν τότε σχεδόν 8 μηνών, είχε ενθουσιαστεί με το νερό και έτσι είχε μπει θυμάμαι αμέσως και δεν ήθελε κιόλας να βγει. Σε όλους φυσικά έκανε τότε εντύπωση-και προσωπικά ακόμα μου κάνει-ότι μπαίνει αμέσως στη θάλασσα ακόμα και όταν το νερό είναι πολύ κρύο (!!!).

Είναι πάντως κατά τη γνώμη μου καθαρά θέμα παιδιού πως θ’ αντιδράσει τελικά στη θάλασσα και ας μην ξεχνάμε φυσικά ότι τα μικρά περνάνε πάντα φάσεις-τουτέστιν μπορεί μια περίοδο να μπαίνουν ατρόμητα και σε άλλη φάση να μην τους αρέσει και τόσο-.

Το σίγουρο είναι πως ως γονείς πρέπει να τα ενθαρρύνουμε ώστε να το δουν σαν διασκέδαση, να επιμένουμε στο θέμα αντηλιακό & καπέλο (η δική μου συνήθως το πετάει…!) και το κυριότερο να μην τα χάνουμε ούτε στιγμή από τα μάτια μας! ! !

Καλό καλοκαίρι να έχουμε και καλές βουτιές σε όλα τα μικρά & μεγάλα παιδιά ❤

IMG_9047

Λίγα λόγια για τον παιδίατρό μας…

thumbnail_IMG_0490

Ο Κωνσταντίνος Καρανάνος γεννήθηκε στον Κρόκο Κοζάνης το 1954. Σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πήρε την ειδικότητα της Παιδιατρικής στο ΑΧΕΠΑ. Από το 1991 διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στον πεζόδρομο Καλαμαριάς. Είναι ο παιδίατρος της μικρής μου Έλλης και τον εμπιστευόμαστε απόλυτα, όχι μόνο λόγω της πολυετούς πείρας του, αλλά και επειδή σαν γιατρός είναι πάντα ψύχραιμος και πάντα διαθέσιμος ανεξαρτήτως ώρας & ημέρας.

Φιλιά,

Μαρίνα

αρχείο λήψης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.