Van Gogh… Alive-The Experience!

thumbnail_IMG_9639

Πρόσφατα βρέθηκα στην Αθήνα και έτσι οικογενειακώς είδαμε την πολυσυζητημένη έκθεση Van Gogh alive που άνοιξε στις 7/11/17 και θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό μέχρι τις 5/3/18 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

23/11/18 μέχρι 20/1/19 η έκθεση θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη στο περίπτερο 12 της ΔΕΘ. Μην την χάσετε!

Websitehttp://vangoghalive.gr/Trailer: https://youtu.be/XrAusQuHEow

Τιμές εισιτηρίων από 8 έως 15 ευρώ

Ενήλικες: 15 €.  Παιδιά / Φοιτητές / Άνεργοι / 65+: 12 €

Η είσοδος στην έκθεση επιτρέπεται σε παιδιά άνω των τεσσάρων ετών.

Για ομαδικές κρατήσεις καλέστε στο 210 7258510.

Πακέτα εισιτηρίων:

Family 1:  4 ατόμων: 1 ενήλικας + 3 Παιδιά

Τιμή Πακέτου: 45€

Family 2:  4 ατόμων: 2 ενήλικες + 2 Παιδιά

Τιμή Πακέτου: 48€

Family Max:  5 ατόμων: 2 ενήλικες + 3 Παιδιά

Τιμή Πακέτου: 59€

Family Plus:  6 ατόμων: 2 ενήλικες + 4 Παιδιά

Τιμή Πακέτου: 70€

Ωράριο Λειτουργίας:

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ: 13:00 έως 22:00

Τελευταία Είσοδος 21:00

ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑ: 10:00 έως 22:00

Τελευταία Είσοδος 21:00

thumbnail_img_9655

Το Van Gogh Alive-The Experience…

πρόκειται για μία τρισδιάσταση έκθεση όπου προβάλλονται οι 3.000 πίνακες του μεγάλου Ολλανδού ζωγράφου & σκίτσα του μαζί με κινούμενες εικόνες μέσα από ένα σύστημα υψηλής τεχνολογίας SENSORY4™ σε τοίχους, κολώνες, οροφές ακόμα και στο πάτωμα.

Βλέπεις ουσιαστικά όλα αυτά τα σπουδαία έργα σε πολλαπλές επιφάνειες και βασικά περπατάς ανάμεσα στους πίνακες του Van Gogh ακούγοντας συγχρόνως μαγική μουσική.

thumbnail_IMG_9528

Η έκθεση εκτός από τα αριστουργήματα του Van Gogh, παρουσιάζει τη δύσκολη ζωή του, τα χρόνια της δημιουργίας στα μέρη που έζησε (στο Άμστερνταμ, την Προβηγκία, το Παρίσι, την Αρλ, το Σεν Ρεμί) μαζί με τα πιστεύω του για τη ζωή, το θάνατο, τις πηγές έμπνευσης του και τις ανθρώπινες σχέσεις.

thumbnail_IMG_9648

Μέχρι στιγμής, η ψηφιακή έκθεση Van Gogh Alive έχει περιοδεύσει σε 35 μητροπόλεις του κόσμου και την έχουν επισκεφθεί περισσότεροι από 10.000.000 θεατές.

Τιμές εισιτηρίων (ΑΘΗΝΑ-ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ)

IMG_2223

Ενήλικες : 15 €

Παιδιά / Φοιτητές / Άνεργοι / 65+ / ΑΜΕΑ : 12 €

ΠΑΚEΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡIΩΝ

Family Pack 1 :
4 ατόμων : 1 ενήλικας + 3 Παιδιά
Τιμή Πακέτου : 45 €

Family Pack 2:
4 ατόμων : 2 ενήλικες + 2 Παιδιά
Τιμή Πακέτου : 48 €

Family Max:
5 ατόμων : 2 ενήλικας + 3 Παιδιά
Τιμή Πακέτου : 59 €

*Υπάρχουν ακόμα πακέτα για ξεναγήσεις.

Μειονέκτημα?

Ναι, ένα! Γίνεται γενικά ένας χαμός από κόσμο, με αποτέλεσμα να υπάρχει απίστευτος συνωστισμός σε σημείο να δυσκολεύεσαι να δεις ένα έργο. Ίσως είναι θέμα οργάνωσης, θα μπορούσαν ενδεχομένως να δέχονται συγκεκριμένο αριθμό ατόμων ανά ώρα.

IMG_2232
*Στην έκθεση δεν επιτρέπονται παιδικά καρότσια

Σε κάθε περίπτωση…

η έκθεση είναι φαντασμαγορική, ένα ψηφιακό ταξίδι στη ζωή και το έργο ενός κορυφαίου καλλιτέχνη.

Η έκθεση καταφέρνει κατά τη γνώμη μου το στόχο της, δηλαδή να ζωντανέψει τα έργα του Van Gogh μέσα από τις μεγάλες κινούμενες εικόνες και έτσι φεύγοντας να νιώσεις ότι κατά κάποιο τρόπο εισχώρησες στα άδυτα του μαγικού και συγχρόνως σκοτεινού κόσμου της καλλιτεχνικής αυτής ιδιοφυΐας.

Ήξερες ότι o Vincent Van Gogh (1853-1890)…

 •  θεωρείται ο πατέρας του εξπρεσιονισμού
 • δεν πέρασε ιδιαίτερα χαρούμενα παιδικά χρόνια. Εσωστρεφής και ευαίσθητος, από παιδί μάχονταν με την κατάθλιψη, ήταν μοναχικός και του άρεσε να παρατηρεί τη φύση απερίσπαστος επί ώρες.
 • όσο ζούσε είχε πουλήσει μόλις 3 πίνακες και τον συντηρούσε πάντα ο μικρότερος αδερφός του, Τεό
 • παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου από μικρή ηλικία στο σχολείο, είχε σπουδαία μόρφωση και ήξερε αγγλικά, γερμανικά & γαλλικά
 • άρχισε να εργάζεται από τα 16 του σε μια γκαλερί θείου του, ενώ δούλεψε και ως πωλητής βιβλίων
 • ήταν γιος ιερέα και γι’ αυτό είχε γαλουχηθεί με αυστηρές αρχές. Πίστευε μάλιστα ότι και ο ίδιος θα ακολουθούσε το δρόμο της ιεροσύνης. Τελικά όμως η κλίση του ήταν η ζωγραφική.
 • ερωτευόταν πάντα τις λάθος γυναίκες με αποτέλεσμα να είναι απογοητευμένος από την αγάπη. Όλες οι γυναίκες που ερωτεύτηκε ήταν κόρες ιερέων (εκτός από την Σιέν που ήταν έγκυος ιερόδουλη με ένα ακόμα παιδί) και όλες (εκτός από την Ούρσουλα) μεγαλύτερες από εκείνον.
 • από το 1880 και μετά αφιερώθηκε στη ζωγραφική. Έζησε στο Παρίσι παραγωγικά χρόνια από άποψη καλλιτεχνικής δημιουργίας, αλλά δύσκολα από οικονομικής άποψης
 • επειδή δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να πληρώνει μοντέλα για να ποζάρουν, ζωγράφιζε συχνά τον εαυτό του. Κατά την παραμονή του στο Παρίσι ζωγράφισε πάνω από 200 πίνακες, ανάμεσά τους 20 αυτοπροσωπογραφίες
 • το 1888 μετακόμισε στην Αρλ, ένα ήσυχο παραθαλάσσιο χωριό της Προβηγκίας. Λάτρεψε πραγματικά το μέρος αυτό, από όπου μάλιστα εμπνεύστηκε και τα ηλιοτρόπια, τα οποία έτσι πως απλώνονταν μπροστά του, ήταν σαν να τα καλούν να τ’ αποτυπώσει στους καμβάδες του. Οι κάτοικοι όμως της Αρλ τον είχαν απομονώσει και τον θεωρούσαν ανεπιθύμητο, γεγονός που τον πλήγωνε βαθιά
 • παρότι πέρασε στην Αρλ μια ευχάριστη και δημιουργική περίοδο, η ψυχική υγεία του ήταν εύθραυστη. Λόγω κατάθλιψης βίωνε έντονες συναισθηματικές εναλλαγές με αποτέλεσμα να περνάει διαστήματα νιώθοντας εντελώς ανήμπορος και περιόδους που κυριευόταν από παροξυσμό. Σε μια τέτοια φάση, φαίνεται να έγινε και το περίφημο περιστατικό με το αυτί: o Van Gogh συγκατοικούσε με τον ζωγράφο Paul Gauguin (επίσης καταθλιπτικό) και είχαν έντονες καλλιτεχνικές διαφωνίες. Σ’ ένα άγριο καβγά, ο Van Gogh έκοψε ένα κομμάτι από το αυτί του, ενώ είχε απειλήσει πρώτα να σκοτώσει τον Gauguin. Κανείς δεν ξέρει τι έγινε ακριβώς, το σίγουρο πάντως είναι πως ο Gauguin κάλεσε την αστυνομία και έφυγε αμέσως για το Παρίσι.
 • μετά από μήνες ταλαιπωρίας με άγχος, αϋπνίες, κρίσεις πανικού και κατάθλιψη-ήταν εξαρτημένος και από το αλκοόλ, γεγονός που χειροτέρευε την κατάσταση του- χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική. Μάλιστα ζήτησε ο ίδιος να γίνει δεκτός στο ψυχιατρικό κέντρο του Σεν Ρεμί, όπου εισήχθη τον Μάη του 1889.
 • έζησε στο Σεν Ρεμί μια περίοδο ιδιαίτερα παραγωγική, αφού ζωγράφιζε ασταμάτητα. Έβγαινε ενθουσιασμένος στην εξοχή και αποτύπωνε με έντονα χρώματα όλα τα τοπία κάνοντας κυματιστές ή σπειροειδείς πινελιές που έδειχναν σα να στροβιλίζονται. Τότε ζωγράφισε το κορυφαίο έργο ‘Έναστρη Νύχτα’
 • στα μέσα του 1890 ήταν καλύτερα στην υγεία του και το ζωγραφικό του ταλέντο είχε αρχίσει ν’ αναγνωρίζεται. Έτσι, οι γιατροί του συμφώνησαν να βγει από το ψυχιατρείο και εγκαταστάθηκε στην Οβέρ, ένα χωριουδάκι βόρεια του Παρισιού.
 • στις 27 Ιουλίου 1890 πήγε να ζωγραφίσει στα περίχωρα της Οβέρ. Επέστρεψε παραπατώντας τραυματισμένος από μια σφαίρα στην κοιλιά. Πέθανε 2 μέρες αργότερα σε ηλικία μόλις 37 ετών. Λέγεται ότι ο καλλιτέχνης αυτοκτόνησε, όμως πέπλο μυστηρίου καλύπτει μέχρι σήμερα το θάνατό του.
 • μετά το θάνατο του, η φήμη του εξαπλώθηκε ραγδαία, με αποκορύφωμα μεγάλες εκθέσεις έργων του που πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι (1901), το Άμστερνταμ (1905), την Κολωνία (1912), τη Νέα Υόρκη (1913) και το Βερολίνο (1914).

thumbnail_IMG_9653

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: