
Νομίζω πώς όσες έχετε ζήσει εγκυμοσύνη, συμφωνείτε ότι αυτή η περίοδος έχει απλά τα πάντα: πολλά συναισθήματα, προετοιμασία και αγορές σ’ έναν εντελώς καινούργιο κόσμο με όλα τ’ άπειρα μωρουδιακά, σκαμπανεβάσματα, αγωνίες για τα πιο ασήμαντα μέχρι τα πιο σημαντικά & στο τέλος η μεγάλη στιγμή, η στιγμή που νιώθεις σαν μια θεά όταν επιτέλους κρατήσεις αγκαλιά το μωράκι σου ❤
Σε αυτό το post θα μοιραστώ μαζί σας, ποια πράγματα πιστεύω πως πρέπει να έχει μια εγκυούλα κατά νου ώστε αυτοί οι 9 ιδιαίτεροι και συγχρόνως μαγικοί με τον τρόπο τους μήνες της εγκυμοσύνης να κυλήσουν όσο τον δυνατόν πιο ομαλά και χαρούμενα.
Τα νέα μιας εγκυμοσύνης είναι αναμφίβολα από αυτά που σου μένουν για πάντα χαραγμένα στο μυαλό πολύ απλά, γιατί σε πλημμυρίζουν όλων των ειδών τα συναισθήματα μαζί: σοκ & έκπληξη, χαρά & αγωνία τύπου ΄και τώρα τι κάνουμε’, το σίγουρο όμως είναι ότι σε κάθε περίπτωση νιώθεις ευλογημένος.
- Όταν αρχίσει λοιπόν αυτό το ταξίδι, πρέπει καταρχάς να εμπιστεύεσαι και να ακολουθείς κατά γράμμα τις οδηγίες του γιατρού σου. Να μην διστάζεις και εννοείται ούτε να ντρέπεσαι να τον πάρεις τηλέφωνο ανά πάσα ώρα και στιγμή αν έχεις οποιαδήποτε ανησυχία ή απορία. Τελευταία είναι πολύ συχνό το φαινόμενο πολλοί για ό,τι τους συμβαίνει, ακόμα και έγκυες να ψάχνουν απαντήσεις για κάτι που τους απασχολεί στο internet ή στα διάφορα fb groups. SOS! Καλό το internet, ακόμα πιο καλή η επικοινωνία με άτομα που βρίσκονται στην ίδια φάση μ’ εμάς, αλλά μην ξεχνάς ότι κανένας ό,τι εμπειρία και να έχει δεν μπορεί να παίρνει τη θέση του γιατρού μας.
- Συνήθως από τα πρώτα πράγματα που απασχολούν μια εγκυούλα είναι το θέμα των κιλών, αλλά και των ραγάδων! Είναι 100% φυσιολογικό να τα σκέφτεσαι και αυτά, γιατί είναι τελείως διαφορετικό να βλέπεις μια φίλη σου να φουσκώνει η κοιλίτσα της και να λες ‘αχ τι χαριτωμένη που δείχνεις’, από το να φουσκώνει η δική σου 😛 Και σε αυτό το θέμα πάντως δεν χρειάζεται άγχος! Εξαρτάται φυσικά με τι βάρος αρχίζεις μια εγκυμοσύνη, τον σωματότυπο ακόμη και τον μεταβολισμό σου και πάλι όμως ο γιατρός σου είναι αυτός που θα σου πει πόσα περίπου κιλά είναι καλό να πάρεις.

Στα θετικά του να μη βάλεις πολλά κιλά είναι ότι μετά τα χάνεις χωρίς να το καταλάβεις, γιατί ναι ακούγεται κάπως βουνό μετά από όλη αυτή την περίοδο, τον τοκετό και την εντελώς καινούργια πραγματικότητα με ένα μωρό πλέον στο σπίτι, να έχεις και την έγνοια να πας γυμναστήριο και να χάσεις βάρος. Ένα ακόμα θετικό είναι πως αν πάρεις τα κιλά σταδιακά, δεν θ’ ανοίξεις απότομα και έτσι το πιθανότερο θα γλιτώσεις και τις ραγάδες (αμυγδαλέλαιο φυσικά καλό είναι από τη στιγμή που αρχίζεις να φουσκώνεις, να φοράς ανελλιπώς κάθε μέρα τόσο στην κοιλιά, στη μέση αλλά και στο στήθος).
Από τη δική μου εμπειρία πάντως ΟΧΙ δεν πεινάς για δύο, επομένως ΟΧΙ δεν χρειάζεται να τρως για δύο. Σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου, κανένα φαγητό δεν μου μύρισε, το μόνο που είχα είναι πως όταν ένιωθα να πεινάω, το στομάχι μου παραπονιόταν πολύ έντονα και έτσι έπρεπε να φάω κάτι αμέσως. Πρόσεξα ακόμα το θέμα των γλυκών, καθώς ούσα τρελή γλυκατζού μέχρι να κάνω την καμπύλη ζαχάρου φρόντιζα να τρώω κάτι γλυκό 3 φορές την εβδομάδα και όχι παραπάνω. Τέλος, για το θέμα της κατακράτησης είχα μειώσει πολύ το αλάτι και έτσι πραγματικά δεν πρήστηκα καθόλου.

Ακόμα όμως και να παχύνεις κάπως παραπάνω ή να πρηστείς ή στη μία εγκυμοσύνη όλα να ήταν πιο εύκολα και στην επόμενη πιο δύσκολα, να θυμάσαι πως εφόσον το θέλεις πραγματικά, αφού γεννήσεις σίγουρα θα καταφέρεις να επανέλθεις και μη σου πω να κάνεις ακόμα πιο καλό σώμα απ’ ότι είχες προ εγκυμοσύνης. Γι’ αυτό θετική σκέψη και όσο γίνεται σωστή και υγιεινή διατροφή χωρίς υπερβολές.
- Κακά τα ψέματα κάποιες έγκυες είναι πιο τυχερές από την άποψη ότι δεν έχουν συμπτώματα αδιαθεσίας και περνούν αυτή την περίοδο κάνοντας πάνω κάτω ό,τι έκαναν και πριν. Υπάρχει όμως και ποσοστό που τα περνάει κάπως πιο δύσκολα: από το να πρέπει να μείνεις ξαπλωμένη για κάποιο διάστημα μέχρι το να έχεις συνεχώς εμετούς, κράμπες και πολλά ακόμη. Μπορώ μόνο να υποθέσω πόσο άσχημα μπορεί να νιώθεις αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία και το μόνο που έχω να προτείνω είναι να σκέφτεσαι πως αυτό δεν θα κρατήσει για πάντα και πως σε λίγο καιρό θα έχεις το πλασματάκι σου αγκαλιά. Αυτές οι σκέψεις μαζί με έναν υποστηρικτικό γυναικολόγο είναι πιστεύω τα μόνο που μπορούν να ηρεμήσουν μια έγκυο που περνάει μια τέτοια φάση…
- Δεν χρειάζεται να διαβάσεις ό,τι βιβλίο εγκυμοσύνης/μητρότητας κυκλοφορεί ή τα αμέτρητα άρθρα στο διαδίκτυο, γιατί αυτό πολλές φορές γυρνάει μπούμερανγκ φέρνοντας πελάγωμα και άγχος για το αν θα καταφέρεις να είσαι τελικά καλός γονιός. Σίγουρα μια ενημέρωση δεν βλάπτει, αλλά το να φέρνεις ένα παιδί στον κόσμο θεωρώ πως δεν πάει μαζί με οδηγίες χρήσης. Τουτέστιν ό,τι και να διαβάσεις, ό, τι ιστορίες και αν σου πουν άλλες μαμάδες, όταν έρθει η στιγμή με το δικό σου μωρό, τότε θα δεις πως κατά 99% θα κινηθείς με βάση το ένστικτό σου. Έτσι είναι η φύση μας, γι’ αυτό εμπιστεύσου την και διάβασε επιλεκτικά για κάποια βασικά θέματα.
- Κεφάλαιο ΘΗΛΑΣΜΟΣ. Ιδιαίτερα με την μεγάλη στροφή υπέρ του θηλασμού τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες έγκυες διαβάζουν περί θηλασμού πριν καν γεννήσουν. Είναι καλό…? Αλήθεια δεν ξέρω. Προσωπικά θήλασα 3.5 χρόνια (!!!) χωρίς να έχω κανένα τέτοιο πλάνο, απλά ακολούθησα την επιθυμία του παιδιού μου. Πριν γεννήσω είχα διαβάσει τα ελάχιστα περί θηλασμού, γιατί πρωτίστως μ’ ενδιέφερε να είμαι καλά, να γεννήσω με το καλό ένα γερό μωράκι και μετά να δω το θέμα αυτό. Και έτσι κάπως έγινε: όταν στην κλινική μου την έφεραν να τη θηλάσω λίγες ώρες μετά τον τοκετό, τη βάλαμε στο στήθος, μετά ακολούθησε φυσικά η γνωστή ιστορία πόνου/ πληγωμένων θηλών/μωρό που ξυπνάει ανα 1 ώρα για να φάει κλπ. αλλά όλα αυτά επιμένω πως δεν χρειάζεται να τα γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια μια έγκυος εκ των προτέρων. Βρες απλά μια καλή σύμβουλο γαλουχίας που θα σου φανεί πολύ χρήσιμη ειδικά το πρώτο διάστημα, διάβασε και λίγο αν θες (δες εδώ τη συνέντευξη με την συμβούλου θηλασμού, Άντας Παλαντζιάν), αλλά κατά τη γνώμη μου, γέννησε πρώτα και έπειτα θέλοντας και μη, θ’ ασχοληθείς με τον θηλασμό, μιας και το να θηλάσουμε το μωρό μας είναι στη φύση μας.
- Δεν υπάρχει έγκυος που να μην αγχώνεται και μόνο στη σκέψη του τοκετού. Όλες αγχωνόμαστε για τον πόνο, την επισκληρίδιο, αν θα είναι εύκολη η γέννα, αν θα γεννήσεις φυσιολογικά ή με καισαρική (άλλο τεράστιο θέμα που τρελαίνει κόσμο!). Ναι είναι νορμάλ λοιπόν να αγχώνεσαι, γιατί δεν είναι μόνο η γέννα. Είναι και ό,τι έχεις περάσει για να φτάσεις στη γέννα: εξετάσεις, ενέσεις, πιθανώς αμνιοπαρακέντηση, πόνοι στη μέση, άγρυπνες νύχτες ειδικά στο τέλος που δεν βολεύεσαι πουθενά, οι ορμόνες επίσης κάνουν χορό, σε κατακλύζουν του κόσμου τα συναισθήματα γι’ αυτό που βιώνεις και γι’ αυτό που καταφθάνει και πρέπει ταυτόχρονα να διαχειριστείς ότι θα πονάς επί ώρες, θα σπρώχνεις, μπορεί να χρειαστεί καισαρική και πάει λέγοντας. Λύση?Σκέψου τα όσο το δυνατόν λιγότερο, εμπιστεύσου και πάλι τον γιατρό σου και την ομάδα του-πολύ σημαντικός ο αναισθησιολόγος στο θέμα του τοκετού-κάνε το σταυρό σου και όλα θα πάνε καλά. Αναλογίσου μόνο πόσες εκατομμύρια γυναίκες γέννησαν πριν από σένα και ποιος ξέρει σε τι συνθήκες και ίσως αισθανθείς κάπως καλύτερα. Το σίγουρο είναι πως η στιγμή της γέννας (είτε είναι φυσιολογική είτε με καισαρική) με αποκορύφωμα όταν βλέπεις το μωρό σου για 1η φορά, είναι από τα πιο ανεπανάληπτα συναισθήματα που θα νιώσεις στη ζωή σου, γι’ αυτό έσω όσο πιο χαλαρή γίνεται και ζήσ’ το. Να θυμάσαι… όλα θα πάνε καλά ❤
Κλείνω,
με τις πιο θετικές σκέψεις και τις πιο γλυκιές ευχές για όσες περιμένετε μωράκι-με το καλό να υποδεχθείτε τα θαυματάκια σας!!!
Ξεκουραστείτε, απολαύστε όσο μπορείτε περισσότερο αυτή την περίοδο! Βγάλτε φωτογραφίες από την κοιλίτσα σας που μεγαλώνει-είναι από τα πιο ωραία αναμνηστικά όταν θ’ αναρωτιέστε μετά από κάποιο διάστημα ‘ήμουν εγώ έγκυος, τα πέρασα εγώ όλα αυτά.??!!?’ και αν έχετε καλή εγκυμοσύνη σε συνεννόηση πάντα με τον γιατρό σας, κάντε λίγη εξειδεικευμένη γυμναστική (ακούω διάφορα για yoga, pilates ειδικά για εγκύους-δεν έκανα η ίδια, αλλά ακούγεται πολύ ενδιαφέρον). Επίσης, βρείτε τώρα που έχετε ακόμα χρόνο, άτομο να σας βοηθάει σε περίπτωση που δεν θα έχετε γονείς/πεθερικά κοντά σας & τέλος… ταξιδέψτε.!!! Μετά τον ερχομό του μικρού σας, κάποια πράγματα θα σας λείψουν σίγουρα για κάποιο διάστημα, γι’ αυτό καλό είναι αν το επιτρέπουν οι συνθήκες, κάποια πράγματα να τα κάνετε τώρα..!
Σας φιλώ,
Μαρίνα
3 thoughts on “Εγκυμοσυνη: 9 μηνες που τα εχουν ολα*”