Ψειρες: oλα oσα πρεπει να ξερουμε*

c9b21204d9f3307240c8d325424527fd_XL
ygeia360.gr

Ψείρες…

μια λέξη που στους γονείς προκαλεί (σχεδόν) πανικό… 😛 Δικαιολογημένα φυσικά, αφού σίγουρα είναι μια κατάσταση καθόλου ευχάριστη για το παιδάκι που τις έχει, ενώ επηρεάζεται αναπόφευκτα και όλη η οικογένεια μπροστά στο φόβο να μην κολλήσουν όλοι.

Για την ώρα δεν είχα κάποιο κρούσμα με τη μικρή μου, αλλά ακόμα και αν έχουν περάσει πόσα χρόνια (!) θυμάμαι τις 2 φορές που στο νηπιαγωγείο κόλλησα η ίδια ψείρες. Με μαλλιά κιόλας πολύ μακρυά και πυκνά, ειλικρινά δεν ξέρω πως η μαμά μου κατάφερε να με απαλλάξει χωρίς να με κουρέψει!

Φυσικά σήμερα πια, ευτυχώς τα προϊόντα που υπάρχουν τόσο για την πρόληψη όσο για την αντιμετώπιση είναι πολλά περισσότερα και εννοείται πιο εξειδικευμένα, παρόλο αυτά το θέμα ψείρες συνεχίζει ν’ ανήκει στην κατηγορία ‘Ου μπλέξεις’!

Για να ενημερωθώ λοιπόν επί του θέματος και μαζί και όλες οι μανούλες της παρέας, μίλησα για το πως μπορούμε να προστατέψουμε τα μικρά μας & τους τρόπους αντιμετώπισης με τον κομμωτή μου, Παύλο Παπαδόπουλο-ιδιοκτήτη του κομμωτηρίου Pavlos στην Καλαμαριά.

Τα βασικά που πρέπει να έχουμε κατά  νου είναι ότι…

 • Το καλύτερο για τα κορίτσια είναι να μαζεύουμε τα μαλλιά κότσο ή αλογοουρα, γιατί έτσι είναι πιο δύσκολο να κολλήσουν ψείρες. thumbnail_IMG_4368 (1)Προληπτικά τα αγόρια μπορούμε να τα κουρέψουμε καθώς η ψείρα πολύ δύσκολα πιάνει σε πολύ κοντά μαλλιά 1 εκατοστού.

 • Η ψείρα έχει μαύρο χρώμα και προσβάλει το τριχωτό της κεφαλής, κυρίως  στην περιοχή από το ύψος του αυτιού και κάτω. Η ψείρα είναι στρόγγυλη, περίπου 2,5 χιλιοστά πάχος και φαίνεται με γυμνό μάτι.

 • Αν υπάρχει κρούσμα στο σχολείο, σε καθημερινή βάση ελέγχουμε το τριχωτό του παιδιού, προληπτικά δηλαδή πρέπει να κοιτάμε σχολαστικά το δέρμα του κεφαλιού. Έτσι αν βρεις εγκαίρως την ψείρα, την σκοτώνεις αμέσως και δεν προλαβαίνει να παράγει αβγά και άρα να διασπαρεί.

 • Οι ψείρες επωάζουν πολύ γρήγορα και έτσι αν δεν το προλάβεις, θα δεις πάνω στην τρίχα τα αβγά της ψείρας (κόνιδες) που είναι άσπρα. Τα αβγά κολλάνε πάνω στην τρίχα!

 • Στα πλαίσια της πρόληψης, η μαμά μπορεί να χρησιμοποιεί μικρή ποσότητα ξυδιού στο μέρος πίσω από τα αφτιά. Η μυρωδιά του ξυδιού γενικά απωθεί τις ψείρες και φυσικά βοηθούν και τα διάφορα φυτικά spray & σαμπουάν που κυκλοφορούν στην αγορά. Βέβαια το αν θα κολλήσει τελικά ένα παιδάκι, έχει να κάνει κυρίως με το δέρμα του. Οι ψείρες πάντως πάνε κυρίως στα βρώμικα μαλλιά.

 • Οι ψείρες έχουν έξαρση την άνοιξη και το καλοκαίρι. Δεν πετάνε, αλλά μεταδίδονται πολύ εύκολα μέσα από τον ιδρώτα, τη σκόνη, τη βρωμιά & γενικά την επαφή που έχουν τα παιδιά μεταξύ τους παίζοντας.

 • Τα παιδιά που έχουν κολλήσει ψείρες, παρουσιάζουν έντονο κνησμό (φαγούρα).

 • Αν το παιδάκι σου κόλλησε ψείρες, πρέπει να αφιερώσεις ανάλογα την ποσότητα & το μήκος των μαλλιών περίπου 5 ώρες, όπου χρησιμοποιώντας την ειδική λεπτή χτένα σε στεγνά μαλλιά, παίρνεις λεπτά χωρίσματα και αρχίζοντας από τον αυχένα, χτενίζεις 2-3 φορές την κάθε τούφα από τη ρίζα προς τα έξω ελέγχοντας το δέρμα αλλά και όλο το μήκος της χωρίστρας. Εννοείται ότι σκοτώνεις ό,τι τυχόν κόνιδα ή ψείρα βρεις και όλη αυτή η διαδικασία γίνεται πάνω σε ένα σεντόνι, το οποίο μετά το πλένεις στους 90 βαθμούς. keep-kids-lice-free-1336Καλό είναι η διαδικασία με το χτενάκι να επαναληφθεί μετά από 2-3 μέρες ώστε να είστε σίγουροι ότι δεν υπάρχουν άλλα αβγά.

 • Κυκλοφορούν σαμπουάν & ειδικές σκόνες για να λούσουμε τα μαλλιά μετά το σχολαστικό καθάρισμα με την ειδική χτένα, τα οποία φυσικά βοηθούν, σκοτώνουν όμως μόνο τις ψείρες και ΟΧΙ τα αβγά της ψείρας (κόνιδες). Γι’ αυτό  επιβάλλεται ώστε ν’ απαλλαγούμε από τις ψείρες να γίνει ιδιαίτερα σχολαστικός καθαρισμός των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής τόσο από ψείρες (μαύρες στο τριχωτό) όσο και από κόνιδες (άσπρες κολλημένες πάνω στις τρίχες).

 • Υπάρχουν κλινικές που αναλαμβάνουν να καθαρίσουν το κεφάλι του παιδιού από τις ψείρες, ουσιαστικά δηλαδή κάνουν όλη αυτή τη διαδικασία στο δικό τους χώρο με ειδικά προϊόντα και σίγουρα έχουν μεγάλη εμπειρία, οπότε τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά.

 • Για να μην κολλήσει η υπόλοιπη οικογένεια (οι ψείρες δεν πάνε μόνο στα φρεσκοβαμμένα μαλλιά) πρέπει να είμαστε πολύ σχολαστικοί με την υγιεινή. Οι βούρτσες & χτένες μαλλιών απολυμαίνονται με spray Detol ενώ πετσέτες, σεντόνια, μαξιλαροθήκες πλένονται στο πλυντήριο στους 90 βαθμούς.

 • Ένας καλός τρόπος να προλάβεις τις ψείρες είναι με το που δεις την ψείρα στο κεφάλι του παιδιού για πρώτη φορά, να βάλεις ξύδι σε όλο το κεφάλι, έπειτα τυλίγεις με σελοφάν, το αφήνεις περίπου 45 λεπτά και τέλος λούσιμο.

 • Σε καταστάσεις προχωρημένες, δηλαδή όπου ένα έχει παιδί πάρα πολλές ψείρες & κόνιδες, μια δραστική λύση για να απαλλαγείς είναι να κάνεις ειδικό ρεφλέ μαλλιών. Αυτό το ρεφλέ δεν έχει αμμωνία, λίγο μόνο οξυζενέ, δεν τσούζει καθόλου, ούτε βάφει ούτε βλάπτει γενικά τα μαλλιά, αλλά αμέσως σκοτώνει τα πάντα-και ψείρες και κόνιδες. Επειδή όμως δεν είναι προϊόν 100 % φυτικό δεν ενδείκνυται για παιδιά κάτω των 7 ετών.

Ελπίζω να σας βοήθησαν όλες αυτές οι πληροφορίες!

Φιλιά πολλά σε όλες & μην ξεχνάτε κάθε μέρα και στο σχολείο & στους παιδότοπους να βάζετε και στα κορίτσια αλλά και στα αγόρια τα προληπτικά spray ή αιθέριο έλαιο λεβάντας 😉

Μαρίνα

2017-12-06_2205

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.