ΔΡΩΤΣΙΛΕΣ ΣΤΟ ΜΩΡΟ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ & ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ*

Το καλοκαίρι λόγω ζέστης και υψηλών θερμοκρασιών, μικροί και μεγάλοι ιδρώνουμε περισσότερο. Το δέρμα όμως των μωρών είναι πολύ πιο ευαίσθητο και έτσι είναι πιθανό να εμφανιστούν κόκκινα σπυράκια, τα οποία μπορεί να προβληματίσουν τους γονείς μήπως πρόκειται για κάποια αλλεργία ή δερματική πάθηση.

Κάτι τέτοιο συνέβη μ’εμάς και με τη δεύτερη κόρη μου φέτος το καλοκαίρι. Παρότι και η μεγάλη μου κόρη, η Έλλη, όταν ήταν μωρό είχε βγάλει αυτά τα ιδρωτήρια, η Βικτώρια έβγαλε στο δέρμα της πολλά περισσότερα που δεν υποχωρούσαν κιόλας και κάπως έτσι η όχι τόσο cool μαμά 😛 απευθύνθηκα αρκετές φορές στον παιδίατρό μας, Κώστα Καρανάνο για να με συμβουλεύσει σχετικά.

-Τι είναι οι δρωτσίλες & πού εμφανίζονται?

Καταρχάς οι δρωτσίλες προκαλούνται από τον ιδρώτα, ο οποίος φράζει τους πόρους της ευαίσθητης επιδερμίδας των μωρών με απότελεσμα να εμφανίζονται αυτά τα κόκκινα σπυράκια. Οι γονείς συνήθως ανησυχούν ειδικά αν αυτά ειναι πολλά και σε διαφορετικά σημεία, όπως στις πτυχές του δέρματος, αλλά και στην πλάτη, το στήθος, τα χέρια, το λαιμό, τους γλουτούς. Βασικά όμως δεν πρόκειται για κάτι το ανησυχητικό, απλά ένδειξη ότι το μωρό ζεσταίνεται πολύ.

-Τι μπορούμε να κάνουμε για να υποχωρήσουν?

Πρέπει το μωρό να φοράει ελαφριά βαμβακερά ρούχα και όχι συνθετικά. Επίσης, οι γονείς να σκουπίζουν με μια πετσέτα τον ιδρώτα του, να φροντίζουν το μωρό να είναι όσο γίνεται σε δροσερό περιβάλλον ειδικά όταν κοιμάται και εννοείται αποφεύγουμε τις μετακινήσεις όταν έχει πολλή ζέστη. Ανακουφίζουν ακόμα τα ντους με χλιαρό όσο γίνεται δροσερό νερό δύο φορές την ημέρα τουλάχιστον.

-Υπάρχει κάποια ειδική αλοιφή που βοηθάει?

Οι αλοιφές δεν βοηθούν ιδιαίτερα τα ιδρώτηρια και η αλήθεια είναι πως θέλουμε το δέρμα του μωρού να είναι καθαρό ώστε να μπορεί ν’ αναπνέει. Σε περίπτωση τώρα που ο ερεθισμός είναι ιδιαίτερα έντονος βοηθούν οι κομπρέσες με χαμομήλι και μικρή ποσότητα αλοιφής Fucidin -H. Γενικά πάντως οι δρωτσίλες από τη στιγμή που εμφανιστούν δεν υποχωρούν γρήγορα και μπορεί να παρουσιάζουν ύφεση και μέτα ξανά έξαρση. Σε κάθε περίπτωση, οτιδήποτε προβληματίζει τους γονείς, να καλούν αμέσως τον παιδίατρό τους.

Λίγα λόγια για τον παιδίατρό μας…

Ο Κωνσταντίνος Καρανάνος γεννήθηκε στον Κρόκο Κοζάνης το 1954. Σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πήρε την ειδικότητα της Παιδιατρικής στο ΑΧΕΠΑ. Από το 1991 διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στον πεζόδρομο Καλαμαριάς. Είναι ο παιδίατρος της μικρής μου Έλλης και τον εμπιστευόμαστε απόλυτα, όχι μόνο λόγω της πολυετούς πείρας του, αλλά και επειδή σαν γιατρός είναι πάντα ψύχραιμος και πάντα διαθέσιμος ανεξαρτήτως ώρας & ημέρας.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.