ΒΙΒΛΙΑ για ΜΩΡΑ 0-12+ ΜΗΝΩΝ*

Πρώτη επιλογή φυσικά τα κλασικά πολύχρωμα, υφασμάτινα βιβλία με μαλακά μέρη για να τα μασουλάνε & ν’ ανακουφίζουν τα ούλα τους ❤️

Το διάβασμα βιβλίων όπως οι περισσότεροι γονείς γνωρίζουμε είναι ιδιαίτερα σημαντικό και σύμφωνα με τις έρευνες όσο πιο νωρίς αρχίσουμε τη συνήθεια αυτή με τα μικρά μας τόσο το καλύτερο.

Ειδικά με τα μικρά μωρά 0-12 μηνών, το να τους μιλάμε κανονικά από όταν είναι ακόμα νεογέννητα, να τους λέμε ιστορίες και να τους διαβάζουμε βιβλία, μας δένει παραπάνω μαζί τους, τα βοηθάει όμως ταυτόχρονα να εξοικειωθούν από νωρίς με τη γλώσσα μας και τους ήχους της.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα μωρά ακόμα και όταν δεν καταλαβαίνουν ούτε μια λέξη, λατρεύουν να ακούν τους γονείς τους να τους διαβάζουν με δυνατή φωνή. Γύρω στην ηλικία των 6 μηνών αρχίζουν και κατανοούν απλές λέξεις ενώ το να χαζεύουν διαφορά βιβλία είναι ο τρόπος τους να εξερευνήσουν τον κόσμο.

Ακόμα και αν το μωρό σας δεν μπορεί να μείνει συγκεντρωμένο για κάποια λεπτά ή το ενδιαφέρει παραπάνω να δαγκώσει το βιβλίο παρά να ακούσει τι του λέτε😜, μην πτοείστε & συνεχίστε αυτή τη συνήθεια: κάντε αστείες φωνές, γκριμάτσες και δείξτε του τις διάφορες εικόνες. Οι έρευνες δείχνουν ότι μελλοντικά θα έχει καλύτερες γλωσσικές δεξιότητες ενώ στο σχολείο θα το ενδιαφέρει παραπάνω το διάβασμα.

Πηγή: American Academy of Pediatrics (AAP)

Και ενώ είναι σχετικά εύκολο να βρεις πολλά διαφορετικά βιβλία για παιδιά από 1 έτους και πάνω, δεν ισχύει ακριβώς το ίδιο για τα μωρό κάτω του έτους.

Σε αυτό το post λοιπόν ξεχώρισα τα βιβλιαράκια που αρέσουν πολύ στη μικρή μου Βικτώρια και αρχίσαμε να τα διαβάζουμε από όταν ήταν ακόμα νεογέννητο. Η μικρή μου έχει κυριολεκτικά τρέλα με το διάβασμα, την απορροφά αρκετή ώρα & γενικά την ενθουσιάζει να τα ανακαλύπτει! Φυσικά τα συγκεκριμένα βιβλία συνεχίζει να τα αγαπάει ακόμα και τώρα που χρόνισε, αφού πλέον τα βλέπει με άλλο μάτι😉


Βρες με στη θάλασσα: εκδόσεις Ψυχογιός
Πού είναι η κυρία Πασχαλίτσα;: εκδόσεις Ίκαρος
Η ΜπουΜπούκι: εκδόσεις Ίκαρος
Το Χαμένο Δώρο: εκδόσεις Ψυχογιός
Peek-a-Boo I see you: Autumn Publishing (είναι στα αγγλικά)
Στο λούνα παρκ: εκδόσεις Μεταίχμιο
Κλασική μουσική: εκδόσεις Πατάκη
Γλυκό Ξύπνημα: εκδόσεις Μεταίχμιο
Ώρα για παιχνίδι: εκδόσεις Ψυχογιός
Απαλά ζωάκια: εκδόσεις Πατάκη
Αγκάλιασε με: Susaeta
Μπιρμπιλοματάκια: εκδόσεις Παπαδόπουλος

Περιμένω φυσικά τα δικά σας σχόλια: ποια ήταν τα αγαπημένα βιβλία του μωρού σας τον πρώτο χρόνο της ζωής του;

Ειδικά αυτά τα βιβλιαράκια με ήχους & μελωδίες Μάς έχουν σώσει στο αυτοκίνητο όπου η Βικτώρια συνήθως δεν κάθεται ήσυχα…!

Extra book!

Ως γνωστόν, τα μωράκια όταν γεννιουνται δεν βλέπουν ιδιαίτερα καθαρά. Η όραση τους όμως εξελίσσεται πολύ γρήγορα μέσα στο πρώτο εξάμηνο της ζωής τους. Περίπου στους 3 μήνες αρχίζουν και διακρίνουν τα διαφορά χρώματα, ενώ στα πρώτα γενέθλια βλέπουν πλέον σχεδόν όπως εμείς. Αυτό το βιβλιαράκι έχει εικόνες ειδικά προσαρμοσμένες για την περίοδο που το μωράκι δεν μπορεί ακόμα να ξεχωρίσει τις διαφορετικές αποχρώσεις.

Φιλιά σε όλους,

Μαρίνα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.