ΣΥΓΚΑΜΑ στο ΜΩΡΟ: πως να το ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ*

Parenting.firstcry.com

Το σύγκαμα, ο ερεθισμός δηλαδή του δέρματος του μωρού, είναι από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα καθώς το δέρμα των μωρών και ειδικά των βρεφών είναι λεπτό και πολύ ευαίσθητο.

Παρακάτω θα βρεις όσα πρέπει να ξέρεις για την σωστή φροντίδα του δέρματος του μωρού σου, αλλά και πως ν’ αντιμετωπίσεις ενδεχόμενο ερεθισμό/σύγκαμα.

Πώς ν’ αποφύγουμε το σύγκαμα;

Βασικά πρέπει…

• ν’ αλλάζουμε συχνά τα μωρά πάνες και ιδανικά αμέσως αφότου λερωθούν με κακά. Και τα ούρα όμως αν μείνουν πολλή ώρα στην πάνα, παράγεται αμμωνία που προκαλεί ερεθισμό στο δέρμα. Γι’ αυτό πρέπει να ελέγχουμε συχνά την πάνα του αν έχει βραχεί/λερωθεί/μυρίζει ώστε να το αλλάζουμε άμεσα. Ακόμα όμως και αν δεν έχει λερωθεί, καλό είναι να αλλάζουμε πάνα κάθε 2-3 ώρες: ειδικά το καλοκαίρι λόγω ζέστης, το δερματάκι τους πρέπει να το αγγίζει πάνα στεγνή☺️

• να πλένουμε το μωρό κάποιες φορές και με σκέτο νερό, χωρίς δηλαδή να βάζουμε κάθε φορά σαπούνι ή να χρησιμοποιούμε μωρομάντηλα.

• να στεγνώνουμε καλά την περιοχή κάνοντας απαλές κινήσεις με την πετσέτα, χωρίς να την τρίβουμε δηλαδή πάνω στο δέρμα του μωρού, αλλά ταμποναριστά. Βοηθάει πολύ και χρήση κάποιας προστατευτικής κρέμας μετά από κάθε αλλαγή πάνας, η οποία ανακουφίζει το δέρμα, αλλά και εμποδίζει την ανάπτυξη μικροβίων στην περιοχή. Προσοχή στην επιλογή της κρέμας, να είναι ειδική για μωρά, υποαλλεργική, χωρίς parabens & τεχνητά αρώματα.

• να διαλέγουμε τη σωστή πάνα για το μωρό μας σε σχέση με την απορροφητικότητά της, αλλά και το νούμερο που εφαρμόζει καλύτερα ανάλογα τα κιλά του. Καλό είναι επίσης καθημερινά αν είναι δυνατόν να αφήνουμε το μωρό μας λίγη ώρα χωρίς καθόλου πάνα: και θα χαίρεται☺️ και συγχρόνως μειώνονται οι πιθανότητες να ερεθιστεί το δερματάκι του😉

webmd.com

Τι κάνουμε αν τύχει και το μωρό συγκαεί;

Εφόσον οι γονείς το αντιμετωπίσουμε έγκαιρα, πριν δηλαδή γίνει πιο έντονη η κοκκινίλα ή επεκταθεί η βλάβη λόγω μόλυνσης (στην περιοχή επικρατεί υγρασία+θερμότητα που ευνοούν τις μολύνσεις), τότε το μωρό μας θα ανακουφιστεί άμεσα αν κάνουμε τα παρακάτω:

  • το αφήσουμε όσο γίνεται χωρίς πάνα για να αερίζεται η ερεθισμένη περιοχή
  • πλένουμε την περιοχή μόνο με νερό, με σαπούνι μόνο 1 φορά την ημέρα
  • βοηθάει πολύ και το πλύσιμο με χαμομήλι που θα κατευνάσει τον ερεθισμό
  • πολύ καλό στέγνωμα της περιοχής, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και πιστολάκι σε χαμηλή ένταση
  • συχνές αλλαγές πάνας
  • δεν δίνουμε μήλο
  • στη φρουτόκρεμα βάζουμε κατά προτίμηση δαμάσκηνο/ακτινίδιο μαζί με αχλάδι & μισή μπανάνα μαζί με λίγο νεράκι
  • χρησιμοποιούμε κρέμα στην περιοχή τύπου Sudocream
  • αν το μωρό έχει πολύ θέμα με τις κενώσεις του, τότε ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε υπόθετα γλυκερίνης

Φυσικά όπως και για όλα τα θέματα υγείας, απευθυνόμαστε πάντα και πρώτα στον γιατρό μας που θα μας κατευθύνει και θα κρίνει αν πρέπει να εξετάσει και το μωρό.

Τα φιλιά μου,

Μαρίνα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.