

Άλλα μωράκια βγάζουν δοντάκια αρκετά νωρίς (4+μηνών), αλλά σχεδόν χρονίζουν. Αντίστοιχα, κάποια μωρά έχουν έντονες ενοχλήσεις την περίοδο της οδοντοφυΐας, ενώ μερικά βγάζουν δοντάκι χωρίς καθόλου πόνο. Σε όποια κατηγορία και αν ανήκει το μωρό σου, το σίγουρο είναι πως πρέπει από νωρίς τα μικρά μας να συνηθίσουν τις επισκέψεις στον οδοντίατρο😉 Η ειδική παιδοδοντίατρος Νιόβη Τζιάλλα, που παρακολουθεί και τις 2 κόρες μου και την εμπιστευόμαστε απόλυτα, απάντησε για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε οι γονείς για τα πρώτα δόντια των μωρών με στόχο ένα υγιές παιδικό στόμα+ένα όμορφο χαμόγελο 😁🦷🪥
•Πότε αρχίζει η οδοντοφυΐα στα μωρά και με Ποια σειρά βγαίνουν συνήθως τα δοντάκια;
Το πρώτο δόντι του μωρού εμφανίζεται συνήθως ανάμεσα στον 6ο και τον 8ο μήνα και είναι συνήθως ο κάτω τομέας. Μεταξύ 8ου και 12ου μήνα ανατέλλουν οι άνω τομείς. Μέχρι την ηλικία των 3 ετών έχουν συνήθως ανατείλει και τα 20 νεογιλά δόντια. Η πρώιμη ή η καθυστερημένη ανατολή των δοντιών δεν σχετίζεται απαραίτητα με κάποιο πρόβλημα. Εάν όμως μέχρι το 12ο μήνα δεν έχει εμφανιστεί το πρώτο νεογιλό δόντι θα πρέπει οι γονείς να συμβουλευτούν τον Παιδοδοντίατρο.

•Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι ένα μωρό βγάζει δόντια;
Τα περισσότερα μωρά εμφανίζουν συμπτώματα κατά την ανατολή των δοντιών, αλλά είναι συνήθως ήπια, όπως: κόκκινα και διογκωμένα ούλα, μεγάλη ποσότητα σάλιου, δυσφορία και ανησυχία στον ύπνο, αλλαγή στις συνήθειες διατροφής, ανορεξία.
•Τι μπορούμε να κάνουμε οι γονείς για ν’ ανακουφιστεί το μωρό όταν η οδοντοφυΐα είναι επώδυνη;
Για να ανακουφιστεί το μωρό από τις ενοχλήσεις αυτές θα πρέπει οι γονείς να καθαρίζουν το στόμα του 2-3 φορές την ημέρα με μία βρεγμένη γάζα και να του δίνουν να δαγκώνει κρύα παιχνίδια που είναι κατασκευασμένα γι’ αυτό το σκοπό. Ακόμα, ένα παγάκι τυλιγμένο σε γάζα μπορεί να το ανακουφίσει. Εάν εμφανίσει πυρετό, εξανθήματα, εμετούς ή διάρροια θα πρέπει οι γονείς να επισκεφθούν τον παιδίατρο, διότι είναι πιθανό να συμβαίνει κάτι άλλο, αφού τα παραπάνω δεν σχετίζονται με την ανατολή των δοντιών.

•Από πότε αρχίζουμε να βουρτσίζουμε τα δόντια του μωρού και τι οδοντόβουρτσα/οδοντόκρεμα συστήνεις;
Η φροντίδα των δοντιών αρχίζει με την εμφάνιση του πρώτου δοντιού. Ο καθαρισμός γίνεται με μαλακή οδοντόβουρτσα και ποσότητα οδοντόπαστας περιεκτικότητας 1000ppm σε ελάχιστη ποσότητα δύο φορές την ημέρα, η μία εκ των οποίων πρέπει να είναι οπωσδήποτε το βράδυ.
•Από ποια ηλικία είναι καλό να γίνει η πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο;
Η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον Παιδοδοντίατροπρέπει να γίνεται μετά από την ανατολή του πρώτου δοντιού και όχι αργότερα από τα πρώτα του γενέθλια. Είναι σημαντικό να γίνεται σε αυτή την ηλικία, επειδή τα προβλήματα του στόματος και κυρίως η τερηδόνα, είναι πιθανό να εμφανιστούν από τη βρεφική και νηπιακή ηλικία. Επιπλέον γιατί πρέπει από νωρίς να εδραιώνονται καλές συνήθειες, ώστε να εξασφαλιστεί η ουσιαστική πρόληψη των νόσων του στόματος. Η πρώτη επίσκεψη αφορά κυρίως στην ενημέρωση των γονέων για θέματα σχετικά με την οδοντική ανάπτυξη του παιδιού, τη διάπλαση και την ανατολή των δοντιών, τη σωστή στοματική υγιεινή, τον τρόπο με τον οποίο δημιουργείται η τερηδόνα και η ουλίτιδα και πως μπορούμε να την προλάβουμε. Επίσης στη σωστή χρήση του μπιμπερό και της πιπίλας και στην καθοδήγηση σε περίπτωση τραυματισμού των δοντιών. Στόχος της πρώτης επίσκεψης εκτός από την εξέταση του παιδιού και την ενημέρωση των γονέων είναι και η πρώτη επαφή και η εξοικείωση του παιδιού με το περιβάλλον του οδοντιατρείου, ώστε να δημιουργηθεί μία ευχάριστη εμπειρία που θα το ακολουθεί για όλη του τη ζωή.

•Κάθε πότε πρέπει ένα παιδί να πηγαίνει στον οδοντίατρο;
Μετά τον πρώτο βασικό έλεγχο, ο επόμενος πρέπει να γίνει στα 2,5 με 3 έτη ζωής οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί η ανατολή όλων των παιδικών δοντιών και θα προσαρμοστεί η στοματική υγιεινή, ενώ από την ηλικία των 3,5-4 ετών θα ξεκινήσει η πρώτη φθορίωση και θα μπει το παιδί σε πρόγραμμα επανελέγχων ώστε να προληφθούν όλες οι νόσοι του στόματος.

•Πολλές φορές ακούμε για τερηδονισμένα δοντάκια σε μικρά παιδάκια (<2 ετών). Τι μπορεί να επηρεάσει την υγεία των δοντιών σε τόσο νεαρή ηλικία; Τι συστήνεται σε αυτές τις περιπτωσεις;
Η τερηδόνα βρεφικής και νηπιακής ηλικίας (παλαιότερα γνωστή ως τερηδόνα θηλασμού) είναι μία βαριά μορφή τερηδόνας που εμφανίζεται στα δόντια των βρεφών ή των μικρών παιδιών. Ο παρατεταμένος θηλασμός κατά τη διάρκεια της νύχτας και μετά την ηλικία του ενός έτους, το τάισμα με το μπιμπερό ενώ το μωρό κοιμάται (ιδίως με προσθήκη ζάχαρης ή μελιού στο γάλα ή το τσάι), υπερβολική κατανάλωση χυμών με το μπιμπερό, καθώς και η χρήση πιπίλας βουτηγμένη σε ζάχαρη ή μέλι, έχει αποδειχτεί ότι μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση τερηδόνας βρεφικής ηλικίας. Για τον λόγο αυτόν ο κατά βούληση μητρικός θηλασμός πρέπει να αποφεύγεται μετά από την ανατολή των πρώτων νεογιλών δοντιών. Σε περίπτωση που η μητέρα θέλει να εξακολουθήσει να θηλάζει, θα πρέπει να καθαρίζει προσεκτικά το στόμα και τα δόντια του παιδιού από τα υπολείμματα γάλακτος. Η χρήση του μπιμπερό πρέπει να διακόπτεται στην ηλικία των 12-14 μηνών και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το παιδί να κοιμάται με μπιμπερό που περιέχει οτιδήποτε άλλο εκτός από νερό. Συνέπειες της τερηδόνας βρεφικής και νηπιακής ηλικίας περιλαμβάνουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ανάπτυξη νέων τερηδονικών αλλοιώσεων στη νεογιλή και μόνιμη οδοντοφυΐα, αυξημένα επείγοντα περιστατικά με πόνο και αυξημένο κόστος θεραπείας.

•Υπάρχει η άποψη ότι τα παιδικά δοντάκια θα πέσουν και για αυτό δεν χρειάζονται θεραπεία…
Αυτή η άποψη είναι εντελώς λανθασμένη. Τα νεογιλά δόντια είναι εξίσου σημαντικά με τα μόνιμα και η παραμέλησή τους με το πρόσχημα της αλλαγής τους είναι λάθος. Έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι το υγιές παιδικό στόμα αποτελεί τη βάση για το υγιές στόμα του ενήλικα. Τα νεογιλά δόντια είναι απαραίτητα τόσο για τη μάσηση της τροφής όσο και για την ομιλία. Επιπλέον διατηρούν το χώρο για τα μόνιμα δόντια που θα τα διαδεχθούν, συμβάλουν στη διατήρηση του σχήματος του προσώπου και διαμορφώνουν ένα όμορφο χαμόγελο. Τα τερηδονισμένα (χαλασμένα) νεογιλά δόντια δημιουργούν ένα μολυσμένο περιβάλλον στο στόμα, το οποίο μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των μόνιμων δοντιών. Επίσης μπορεί να επηρεάσουν τη γενική υγεία του παιδιού, όταν δημιουργηθούν φλεγμονές και αποστήματα που μπορεί να οδηγήσουν το παιδί ακόμα και στο νοσοκομείο. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και τα παιδιά έχουν δικαίωμα σε ένα όμορφο χαμόγελο το οποίο τα βοηθά να έχουν καλύτερη εικόνα για τον εαυτό τους!

Λίγα λόγια την ειδική παιδοδοντίατρο Νιόβη Τζιάλλα…
είναι απόφοιτος της οδοντιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχει μετεκπαιδευθεί στο τριετές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Παιδοδοντιατρικής (Master of Science in PaediatricDentistry) του ΑΠΘ. Έχει εργαστεί σε ιδιωτικά οδοντιατρεία και σε διάφορες δομές εθελοντικά, προσφέροντας συνεχή οδοντιατρική φροντίδα. Έχει συνεχή παρακολούθηση και συμμετοχή ως ομιλήτρια σε Ελληνικά και Διεθνή συνέδρια, σεμινάρια και ημερίδες, καθώς και δημοσιεύσεις επιστημονικών άρθρων σε Ελληνικά και Διεθνή περιοδικά. Είναι μέλος της Ελληνικής Παιδοδοντιατρικής Εταιρείας (HSPD), της International Association of Paediatric Dentistry (IAPD) και της European Academy of Paediatric Dentistry(EAPD). Διατηρεί το δικό της ιατρείο “little smiles” για παιδιά, εφήβους, ΑΜΕΑ στην ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ-Μεταμορφώσεως 29 (τηλ. 2310.430-795)