Το ΒΡΑΧΙΟΛΙ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ 🔥

Το κομμάτι της ιστορίας με το Β παγκόσμιο πόλεμο και το ολοκαύτωμα των Εβραίων, είναι τόσο οδυνηρό που πάντα με συγκλονίζει. Όσα βιβλία/ντοκυμαντέρ και αν έχω διαβάσει/δει βασισμένα σε αληθινά γεγονότα, είναι απίστευτα από πλευράς σκληρότητας και η δυστυχία που βίωσαν αυτοί οι άνθρωποι τότε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, απλά ασύλληπτη.

Έτσι ανυπομονούσα να δω τη σειρά «Το βραχιόλι της φωτιάς» για την οποία είχα διαβάσει ότι πρόκειται για μεγάλη παραγωγή της ΕΡΤ και θα είχε μάλιστα σχέση με τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για το συγκλονιστικό οδοιπορικό μιας εβραϊκής οικογένειας που ζούσε στη Θεσσαλονίκη στις αρχές του 20ου αιώνα, με τη σκηνοθετική σφραγίδα του Γιώργου Γκικαπέππα και την ευαίσθητη ματιά των Νίκου Απειρανθίτη και Σοφίας Σωτηρίου, που έγραψαν το σενάριο, βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο της Βεατρίκης Σαΐας-Μαγρίζου.

Στη δραματική σειρά της ΕΡΤ πρωταγωνιστεί ένα εξαιρετικό cast ηθοποιών, οι: Νίκος Ψαρράς, Ελισάβετ Μουτάφη, Χρήστος Λούλης, Σπύρος Σταμούλης, Μιχαήλ Ταμπακάκης, Νεφέλη Κουρή, Δημήτρης Αριανούτσος, ενώ την πρωτότυπη μουσική τίτλων τέλους υπογράφει ο Μίνως Μάτσας.

📷 youfly.com

Αξίζει να το δεις;

Ναι χωρίς δεύτερη σκέψη!

Καταρχάς όλοι ηθοποιοί είναι εξαιρετικοί στους ρόλους τους, πολύ δυνατή η σκηνοθεσία, υπέροχη και η μουσική της σειράς. Ξεχωρίζει το σενάριο, η φωτογραφία, η σκηνογραφία, αλλά και τα κοστούμια που σε μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή.

Η σειρά είναι πραγματικά εκπληκτική και καθηλωτική, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι ελληνική παραγωγή καταπιάστηκε με το ευαίσθητο αυτό θέμα των Ελλήνων Εβραίων… ένα θέμα που συνεχίζει να πονάει και έχει αφήσει οδυνηρό αποτύπωμα μέχρι και σήμερα σε όσους άγγιξε είτε άμεσα είτε έμμεσα η ναζιστική κτηνωδία.


Για την υπόθεση δεν θα σας πολλά για να μην σας το «χαλάσω» και να δείτε και οι ίδιοι τη σειρά!

Στα 8 επεισόδια πλέκονται αριστοτεχνικά οι ιστορίες των μελών της οικογένειας Κοέν. Η αφήγηση ουσιαστικά αρχίζει με την πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης το 1917 και φτάνει μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 60.

Με συνεχείς αναδρομές στο παρελθόν, παρακολουθούμε πως εξελίσσονται οι ζωές και οι σχέσεις αυτής της οικογένειας και ποια είναι η τύχη τους από τη στιγμή που φτάνουν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς.

Δόθηκε σημασία ώστε έπιπλα να είναι εξ ολοκλήρου έπιπλα εποχής, τα ενδύματα ξεπέρασαν τα 1400, (ειδικά για τους ηθοποιούς που ερμήνευσαν ρόλους Γερμανών στρατιωτών χρησιμοποιήθηκαν αυθεντικές γερμανικές στολές), ενώ για τις σκηνές στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ράφτηκαν 60 στολές, οι οποίες πέρασαν από ειδική διαδικασία παλαίωσης για την αληθοφάνεια των σκηνών. (Lifo.gr)

Σημείο αναφοράς είναι ένα πολύτιμο βραχιόλι-οικογενειακό κειμήλιο- μέσω του οποίου ο μικρότερο γιος της οικογένειας, που είναι επιζήσαντας του Ολοκαυτώματος, θα οδηγηθεί σε αποκαλύψεις που συνδέονται με την αλήθεια σχετικά με τη μοίρα της οικογένειάς του.


Αξίζει λοιπόν σίγουρα να δείτε αυτή τη σειρά από κάθε άποψη: πέραν της παραγωγής που ναι μεν κόστισε, αλλά είναι κάτι παραπάνω από αξιόλογη, η ιστορική αποτύπωση του θέματος της εξόντωσης των Ελλήνων Εβραίων γίνεται με διαφορετικό τρόπο. Εκτός από την σκληρότητα του Ολοκαυτώματος, περιγράφεται η ζωή στην Θεσσαλονίκη τόσο πριν όσο και μετά την κατοχή. Ακόμα γίνεται ξεκάθαρη αναφορά σε ό, τι αφορά τη συμμετοχή μέρους του ντόπιου πληθυσμου στις λεηλασίες, τον εκτοπισμό με στόχο τον αφανισμό των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, αλλα και σε αυτούς που ρίσκαραν τα παντα για να βοηθήσουν κρύβοντας γείτονες και φίλους.

Μακάρι να βλέπουμε πιο συχνά στη μικρή οθόνη τέτοιες αξιόλογες παραγωγές. Μπράβο σε όλους τους συντελεστές!


Για την Ιστορία…

  • 6.000.000 Εβραίοι, εκ των οποίων 1.500.000 ήταν παιδιά και 50.000 Έλληνες Εβραίοι, εξοντώθηκαν κατα την διαρκεια του Ολοκαυτώματος
  • 27 Ιανουαρίου: Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.