
Στον αντίποδα του τι να μην αγοράσεις για το μωράκι που περιμένεις (διάβασε το άρθρο εδώ), σας ετοίμασα τη λίστα με το τι είναι καλό να πάρετε, μιας και η αλήθεια είναι πως η αγορά με τα είδη bebe είναι ατελείωτη αλλά συγχρόνως και άκρως δελεαστική-κοινώς θες να τα αγοράσεις όλα…!
Αρχίζουμε λοιπόν με…
-Καρεκλάκι αυτοκινήτου
Από τις πιο βασικές αγορές, αφού πρόκειται για την ασφάλεια του μωρού σου στο αυτοκίνητο, γι’ αυτό αξίζει πιστεύω να ξοδέψεις και κάτι παραπάνω. Τα καρεκλάκια χωρίζονται σε κατηγορίες βάσει ύψους και όχι βάσει κιλών ή ηλικίας, ωστόσο η ηλικία μας δίνει μία ένδειξη για το μέχρι ποια ηλικία περίπου μπορεί να υποστηρίξει ένα παιδί το κάθε κάθισμα:
0+ (0-15 μηνών)
1 (9 μηνών-4 ετών)
2-3 (4 ετών-12 ετών)

Υπάρχουν επίσης 2 τύποι ανάλογα με τον τρόπο τοποθέτησης: αυτά που δένονται με τις ζώνες ασφαλείας και τα ISOfix. Οι υποδοχείς ISOfix είναι 2 μεταλλικά σημεία που βρίσκονται στις 2 πίσω θέσεις της καμπίνας του αυτοκινήτου και πιο συγκεκριμένα στη σχισμή ανάμεσα στην πλάτη και το οριζόντιο μέρος του καθίσματος. Από τις αρχές του 2006 και μετά, η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοκινήτων διαθέτουν στις 2 πίσω θέσεις υποδοχείς ISOfix και φυσικά είναι με διαφορά πιο ασφαλή από τα καρεκλάκια που τα δένεις απλά με τις ζώνες. Επίσης, τα ISOfix είναι πιο εύκολα στην τοποθέτηση αφού με ένα απλό κλικ έχεις τελειώσει και ξέρεις ότι το έχεις κάνει σωστά, καθώς υπάρχουν πράσινες ενδείξεις που το επιβεβαιώνουν και κόκκινες όταν κάτι δεν έχει γίνει σωστά.

Sos! Το πρώτο διάστημα όλοι οι γονείς πελαγώνουμε (και) για το πως θα δέσουμε τη ζώνη του μωρού μας, αλλά μην ανησυχείς! Και αυτό θα το μάθετε πολύ γρήγορα και όταν με το καλό φύγετε από το μαιευτήριο, καλό είναι κάποια νοσοκόμα να σας βοηθήσει ώστε να είστε σίγουροι ότι το βρεφάκι σας είναι δεμένο σωστά. Τέλος, μην ξεχνάτε ότι δένετε το μωρό στο καρεκλάκι έχοντας βγάλει το μπουφάν του ή κάποια χοντρή ζακέτα. Το παιδί για να είναι ασφαλώς δεμένο πρέπει να φοράει μόνο τα ρούχα του.
-Καρότσι
Ναι υπάρχουν πάρα πολλά & ναι οι τιμές επίσης παίζουν πολύ-έχει από πολύ οικονομικά μέχρι πανάκριβα! Κακά τα ψέματα όμως, τα ακριβά είναι συνήθως και πολύ καλά κυρίως σε ό,τι αφορά την άνετη και ομαλή κύληση. Έτσι οι βόλτες μ’ ένα καλό, ποιοτικό καρότσι είναι σίγουρα πιο ξεκούραστες και για εσάς και φυσικά για το μικρό σας.
Τι να προσέξετε στην επιλογή? Καταρχάς να χωράει στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου σας, αλλά και στο ασανσέρ της πολυκατοικίας. Είναι επίσης πολύ πιο εύκολο όταν το καρότσι είναι ένα κομμάτι, μιας και κλείνει απλά με μία κίνηση και τέλος προσέξτε να μην είναι υπερβολικά βαρύ. Ειδικά αν πας κάπου μόνη με το μωρό, δεν είναι και ό,τι καλύτερο να έχεις να βάζεις-βγάζεις-ανοίγεις-κλείνεις ένα κοινώς ασήκωτο καρότσι 😉
-Οργάνωση
Στη φάση όλων των ετοιμασιών για το μωράκι που έρχεται, συνήθως ασχολούμαστε με τη διακόσμηση του παιδικού δωματίου. Στην πραγματικότητα όμως, το παιδικό δωμάτιο αρχίζουμε σταδιακά να το χρησιμοποιούμε μιας και ειδικά το πρώτο διάστημα με το μωρό είστε παντού… σε όλο το σπίτι! Έτσι καλό είναι να οργανωθείς με τα βασικά σε διάφορα σημεία, όπως για πχ στο καθιστικό & στο δωμάτιο που κοιμάστε.
Ποια είναι τα βασικά? Πάνες, υποσέντονα, μωρομάντηλα, χαρτιά, κρέμα για τα συγκάματα, φυσιολογικό όρο, πιπίλα, σελτεδάκια. Αυτό θα σε βοηθήσει ειδικά όταν η κούραση χτυπάει κόκκινο ή μες τη νύχτα για να μην τρέχεις να φέρεις ό,τι τυχόν χρειάζεσαι.
-Μπανάκι
Το μπάνιο μπορεί να χαλαρώνει τα περισσότερα μωράκια, αλλά ό,τι και να λέμε ειδικά τους πρώτους μήνες το να κάνεις μπάνιο το μωρό σου αγχώνει αρκετά τους γονείς! Οι περισσότεροι έχουμε συνήθως τις ίδιες ανασφάλειες: μην τυχόν σου γλιστρήσει το μωρό, μήπως δεν το κρατάς σωστά, το νερό είναι αρκετά ζεστό ή θα κρυώσει & φυσικά (προσωπική μέγιστη δική μου φοβία) να μην πνιγεί το παιδί…! Το ξέρω θα με πεις υπερβολική, όμως με τη μικρή μου που γεννήθηκε με φουλ μαλλί και έτσι από την αρχή βάζαμε σαμπουάν και έπρεπε να τα ξεπλύνουμε και καλά, το μόνιμο άγχος μου ήταν μην πιει νερό και την πνίξουμε…!
Μπανάκια στην αγορά έχει γενικά πάρα πολλά, αλλά την επιλογή θα την κάνεις κυρίως με βάση το χώρο που έχεις στο μπάνιο σου.

Έχω καταλήξει πάντως πως ό,τι και να επιλέξεις όλα αυτά τα παιδικά μπανάκια μια ταλαιπωρία την έχουν ειδικά στο άδειασμα του νερού μετά, αλλά βοηθητικό είναι σίγουρα όταν έχουν κάποια βάση για να ξαπλώνει το μωράκι όταν είναι αρκετά μικρό. Αυτές οι θεσούλες βοηθάνε και από την άποψη ότι δεν πιάνεσαι να κρατάς συνεχώς όλο το βάρος του μωρού, αλλά και δεν αφήνουν το μωρό να γλιστρήσει.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και όταν το μωρό μας μεγαλώσει και κάνει πλέον μπάνιο στην μπανιέρα, δεν το αφήνουμε ούτε λεπτό χωρίς επίβλεψη και μην ξεχνάς ότι δεν χρειάζεται να βάλεις πολύ νερό στο μπανάκι. Συνήθως μάλιστα έχουν ένδειξη για το μέχρι που πρέπει να είναι η στάθμη του νερού.
-Στρώμα

Το στρώμα για το κρεβατάκι είναι σίγουρα από τα πιο βασικά μιας και έχει να κάνει με τον καλό, άνετο και ασφαλή ύπνο του μωρού μας. Είναι μάλιστα από τα πράγματα που θα κρατήσουμε αρκετό καιρό, περίπου 4-4,5 χρόνια όπου τότε συνήθως γίνεται η αλλαγή σε μεγαλύτερο κρεβάτι.
Η καλύτερη επιλογή στρώματος για μωρά είναι αυτά που είναι φτιαγμένα από φυσικό 100% λάτεξ. Χωρίς ελατήρια, μαλακό, είναι ό,τι πιο καλό από πλευράς ποιότητας αλλά και ασφάλειας αφού επιτρέπει την άριστη κυκλοφορία του αέρα.


Κλείνοντας,
μην βιαστείτε να αγοράσετε μάρσιπο, sling, υπνόσακο. Μπορεί να μην αρέσουν καθόλου στο μικρό σας, η δική μου για παράδειγμα ποτέ μα ποτέ δεν μπήκε σε κανένα από τα τρία ούτε γι’ αστείο. Μπορεί όμως στην πορεία να σας βολέψουν και μάλιστα να τα χρησιμοποιήσετε και πολύ. Το σίγουρο πάντως είναι πως δεν θα τα χρειαστείτε από την πρώτη μέρα. Επομένως ίσως είναι καλύτερη ιδέα να δοκιμάσετε μαζί με το μωρό σας τι του αρέσει παραπάνω ή σε πρώτη φάση να δανειστείτε από συγγενείς/φίλους που τυχόν ήδη έχουν για να τσεκάρετε τι ταιριάζει στο δικό σας μωράκι ❤
Καλές αγορές λοιπόν & τις πιο γλυκιές ευχές σε όλες τις έγκυες φίλες μου ❤
Πολλά φιλάκια,
One thought on “Baby Boom: Οι απαραιτητες αγορες για το μωρακι που περιμενεις…”