ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ Bexsero (ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑΣ β)*

Ο εμβολιασμός των παιδιών αν και πάντα ως γονιό με αγχώνει λίγο για τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες, θεωρώ πως είναι παρά πολύ σημαντικός και 100% απαραίτητος.

Για το εμβόλιο Bexserο που είναι κατά της μηνιγγίτιδας β, έχουν ειπωθεί πολλά και συχνά συναντώ γονείς που προβληματίζονται για το αν πρέπει να το κάνουν. Επειδή πρόκειται όμως για μια αρρώστια τόσο επικίνδυνη που αν δεν την προλάβεις μπορεί να αποβεί ακόμη και μοιραία (!), μίλησα με τον παιδίατρό μας, Κώστα Καρανάνο, ο οποίος μας λύνει όλες τις απορίες.

Αν με ρωτάτε προσωπικά σαν μαμά, παρότι το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν καλύπτεται ακόμη από τα ταμεία και είναι αρκετά ακριβό, σε καμία περίπτωση μην το αμελήσετε. Ας κάνουμε μια έξοδο λιγότερη, ας αγοράσουμε ένα παιχνίδι λιγότερο, το εμβόλιο αυτό πρέπει κατά τη γνώμη μου να το κάνουν όλα τα παιδιά και ας πρόκειται για μια σπάνια νόσο.

infant-antibiotic-vaccinations-1
newatlas.com

Γιατρέ, ποια είναι η άποψή σας για το εμβόλιο Bexsero (κατά της μηνιγγίτιδας β)?

Έχουμε περίπου 60 κρούσματα μηνιγγίτιδας το χρόνο στην Ελλάδα με θνητότητα 15-20 % που σημαίνει πως 12 θα πεθάνουν, ενώ σε ανάλογο ποσοστό η μηνιγγίτιδα θ’ αφήσει υπολείμματα (ακρωτηριασμό κλπ.) Το μεγαλύτερο ποσοστό κρουσμάτων εμφανίζεται στα πρώτα 4 χρόνια, μετά πέφτει & εμφανίζεται πάλι στα 12 χρόνια. Ο λόγος που πρέπει να γίνεται το συγκεκριμένο εμβόλιο πέραν της σοβαρότητας του μηνιγγιτιδόκοκκου είναι ότι αν κολλήσει ένας νέος 18 ετών έχει συμπτώματα που τα λέει, όπως πολύ δυνατός πονοκέφαλος, έντονη τάση για εμετό μέχρι να βγει το εξάνθημα που είναι το χαρακτηριστικότερο (*λέγεται αιμορραγικό εξάνθημα και είναι κόκκινα μικρά σπυράκια που στην πίεση δεν εξαφανίζονται) . Το δίχρονο όμως δεν μπορεί να τα πει. Την μηνιγγίτιδα πρέπει να την προλάβεις, είναι πραγματικά θέμα 24ωρου, οπότε σίγουρα το Bexsero παρότι δυστυχώς ακόμα δεν καλύπτεται με εξαίρεση μόνο κάποιες ειδικές κατηγορίες, πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται.

Σε ποια ηλικία πρέπει να γίνει το εμβόλιο και σε πόσες δόσεις;

Μπορεί να γίνει από την ηλικία των 2 μηνών και μετά. Έτσι στα βρέφη γίνονται 3 δόσεις ξεκινώντας από 2 μηνών, με μια επαναληπτική μετά το έτος. Στα βρέφη 6-12 μηνών γίνονται 2 δόσεις και μια επαναληπτική μετά το έτος.Στα μωρά 1-2 ετών γίνονται 2 δόσεις και μια επαναληπτική μετά τα δύο. Σε παιδιά άνω των 2+ ετών γίνονται 2 δόσεις, με απόσταση 2 μηνών μεταξύ τους.

Σημειώνεται ότι στην Μεγάλη Βρετανία, το εμβόλιο γίνεται σε όλα τα βρέφη κάτω του έτους. Συγκριτικά με αλλά εμβόλια που γίνονται στη βρεφική ηλικία, το εμβόλιο Bexsero έχει συνδεθεί με κάπως αυξημένες πιθανότητες για πυρετό μετά τον εμβολιασμό καθώς και για τοπικές αντιδράσεις (πρήξιμο, πόνο στο σημείο της ένεσης). 

Ποιες είναι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες του συγκεκριμένου εμβολίου;

Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες του Bexsero σε παιδιά ηλικίας έως 10 ετών (εμφανίζονται σε περισσότερους από 1 στους 10 ασθενείς) είναι διαταραχές της όρεξης, υπνηλία, ασυνήθιστο κλάμα, κεφαλαλγία, διάρροια, έμετος, εξάνθημα, αρθραλγία (πόνος στις αρθρώσεις), πυρετός και ευερεθιστότητα, καθώς και ευαισθησία, οίδημα, σκλήρυνση και ερυθρότητα του δέρματος στο σημείο της ένεσης. Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες του Bexsero σε εφήβους ηλικίας 11 ετών και άνω και σε ενήλικες (εμφανίζονται σε περισσότερους από 1 στους 10 ασθενείς) είναι κεφαλαλγία, ναυτία (αίσθημα αδιαθεσίας) και κακουχία (αδιαθεσία), μυαλγία (μυϊκός πόνος) και αρθραλγία, καθώς και πόνος, οίδημα, σκλήρυνση και ερυθρότητα του δέρματος στο σημείο της ένεσης.

*ΔΩΡΕΑΝ ΤΟ BEXSERO ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ…

1. Σε ανεμβολίαστους πρωτοετείς φοιτητές, που διαμένουν σε φοιτητικές εστίες, σε προσωπικό εργαστηρίων που εκτίθενται σε καλλιέργειες μηνιγγιτιδόκοκκου, σε στρατιώτες και σε πρόσωπα που μένουν ή ταξιδεύουν σε ενδημικές περιοχές (Ζώνη μηνιγγίτιδας, υποσαχάριος Αφρική) και ιδιαίτερα εάν υπάρχει μακρά επαφή με τους κατοίκους της περιοχής. Επίσης, σε προσκυνητές ταξιδιώτες στην Μέκκα κατά το ετήσιο Hajj.

2. Σε άτομα που εμπίπτουν σε ειδικές κατηγορίες-αυξημένου κινδύνου όπως καταστάσεις με λειτουργική ή ανατομική ασπληνία ή εμμένουσα ανεπάρκεια του συμπληρώματος καθώς και άτομα με HIV λοίμωξη.

Ποια συμπτώματα πρέπει ν’ ανησυχήσουν το γονιό ώστε να μη χαθεί χρόνος σε περίπτωση μηνιγγίτιδας?

Το βασικό γενικά στις ιώσεις είναι όταν ο πυρετός πέφτει και ας είναι υψηλός, το μωρό μετά να ζωηρεύει και να τρώει στοιχειωδώς. Φοβόμαστε τον πυρετό 40 και πάνω. Όταν το μωρό έχει πυρετό 40, κανονικά πρέπει να είναι κόκκινο. Όμως στις περιπτώσεις μηνιγγίτιδας (υπάρχουν και οι ιογενείς για τις οποίες δεν υπάρχει εμβόλιο) ενώ το παιδί ψήνεται στον πυρετό, είναι χλωμό και κομμένο αντί να είναι κατακόκκινο. Αυτό είναι σίγουρα καμπανάκι, γιατί δείχνει πως έχει και ισχυρό πονοκέφαλο και αν είναι μικρό σε ηλικία δεν μπορεί να το εκφράσει. Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν το καθυστερείς πας αμέσως νοσοκομείο. Δεν έπεσε δηλαδή ο πυρετός, δεν ζωήρεψε, κόβεται ξαφνικά η όρεξη, έχει αναγούλα, παρατηρείται δυσκαμψία στον αυχένα, ο γονιός πρέπει να κινητοποιηθεί άμεσα, καθώς είναι ενδείξεις ότι κάτι συμβαίνει.

Λίγα λόγια για τον παιδίατρό μας…

Ο Κωνσταντίνος Καρανάνος γεννήθηκε στον Κρόκο Κοζάνης το 1954. Σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πήρε την ειδικότητα της Παιδιατρικής στο ΑΧΕΠΑ. Από το 1991 διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στον πεζόδρομο Καλαμαριάς. Είναι ο παιδίατρος της μικρής μου Έλλης και τον εμπιστευόμαστε απόλυτα, όχι μόνο λόγω της πολυετούς πείρας του, αλλά και επειδή σαν γιατρός είναι πάντα ψύχραιμος και πάντα διαθέσιμος ανεξαρτήτως ώρας & ημέρας.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.